Hlavní obsah

Egypťané podle předběžných výsledků podpořili v referendu novou ústavu

Egypťané se v prvním kole referenda těsnou většinou hlasů vyslovili pro novou ústavu. Podle agentury Reuters o tom informoval zástupce Muslimského bratrstva, který se odvolává na neoficiální výsledky plebiscitu. Nová ústava je z pera islamistů a právě Muslimské bratrstvo pro ni hlasovalo. Proti návrhu naopak vystoupili tamní liberálové.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Článek

"Pro návrh se v referendu vyslovilo 56,5 procenta voličů," řekl činitel ze Strany svobody a spravedlnosti, která náleží k bratrstvu. Strana má své zástupce na téměř všech hlasovacích místech v deseti provinciích, kde se volilo, včetně Káhiry.

Předběžné výsledky referenda se podle činitele opírají o hlasy z více než 99 procent hlasovacích místností. Druhé kolo hlasování, které se bude konat ve zbývajících částech země, je plánováno na příští sobotu.

Návrh nové ústavy je považován za sporný, referendum ale mezi Egypťany vyvolalo značný zájem. Před hlasovacími místnostmi se přes den tvořily dlouhé fronty, a ústřední volební komise proto nakonec rozhodla hlasování prodloužit o čtyři hodiny. Volební místnosti se tak v sobotu uzavřely až ve 22:00 SEČ.

Nová egyptská ústava má nahradit tu starou, která přestala platit po loňském svržení prezidenta Husního Mubaraka. Návrh z pera islamistů ale vyvolal kritiku v řadách liberálů, levice a sekularistů. Podle nich totiž návrh otevírá cestu k islámskému státu a nechrání dostatečně práva všech Egypťanů bez rozdílu.

Hlasování se navíc odehrává v atmosféře politické krize, kterou vyvolalo nedávné rozhodnutí nynějšího islamistického prezidenta Muhammada Mursího posílit si pravomoci na úkor justice. Mursí sporný listopadový dekret před týdnem zrušil, jeho krok ale stačil vyvolat násilné demonstrace a bojkot části soudců. Někteří tak považují plebiscit za hlasování o důvěře hlavě státu, zvolené v červnu těsnou většinou 51,7 procenta hlasů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám