Hlavní obsah

Egypt potvrdil tresty smrti za násilí na fotbalovém stadiónu, kde zemřelo 74 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egyptský odvolací soud potvrdil v úterý rozsudek smrti nad deseti muži, kteří byli odsouzeni za násilí na stadiónu v Port Saídu. V únoru 2012 na stadiónu zahynulo 74 lidí a stovky osob byly zraněny. Rozsudek je pravomocný, informují zahraniční média.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Fotbaloví ultras egyptského klubu Al-Masrí z Port Saídu.

Článek

Trest smrti mělo původně dostat 11 mužů, ale jeden z nich je stále na svobodě, a byl proto souzen v nepřítomnosti. I jemu trest smrti potvrdil už dříve jiný odvolací soud. Dalším 35 výtržníkům v úterý soud potvrdil tresty až patnáctiletého vězení.

Incident v Port Saídu byl nejtragičtější událostí v dějinách egyptského fotbalu. Fanoušci místního klubu Al-Masrí napadli 1. února 2012 káhirský tým Al-Ahlí, i když domácí fotbalisté vyhráli 3:1. Fanoušci káhirského týmu ale rozvinuli urážlivý transparent, uvedla televize Al-Džazíra. Rozlícený dav vtrhl na trávník a zaútočil na hosty. [celá zpráva]

Někteří lidé zemřeli, když skákali z tribun. Mnoho lidí bylo ušlapáno v tlačenici, protože východ, kterým chtěli uniknout, byl uzavřen. Většinu obětí tvořili fanoušci káhirského týmu.[celá zpráva]

Příznivci Al-Ahlí, tvrdili, že se stali terčem útoku kvůli tomu, že v zemi podporovali revoluci. Účastnili se jaře 2011 protestů proti tehdejšímu prezidentovi Husnímu Mubarakovi. [celá zpráva]

Po tragédii byla liga pozastavena a pak se hrálo před prázdnými tribunami.

Zakázali fankluby

Fotbalové násilí v Egyptě pokračovalo i v dalších letech, protože od roku 2015 mohli diváci opět na tribuny. V únoru 2015 zahynulo v Káhiře nejméně 22 lidí. Když policie fanouškům bránila ve vstupu na stadión, použila proti nim slzný plyn. Část se jich v tlačenici udusila.

Egypt v květnu 2015 proto zakázal fankluby a některé skupiny ultras označil za teroristické organizace. Mezi ultras a policií panovalo dlouhodobě napětí umocněné tím, že se ultras účastnili demonstrací během arabského jara, které vedly k pádu Husního Mubaraka.

Letos v únoru policie zadržela stovku fandů káhirského klubu Al-Ahlí v obavách, že by se uctění památky obětí mohlo zvrhnout v násilnou demonstraci. Pět lidí je stíháno kvůli příslušnosti k teroristické organizaci, kterou je označena skupina příznivců Al-Ahlí nazvaná Ultras Ahlaví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám