Hlavní obsah

Desítky mrtvých po nedělních útocích v Bagdádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Nejméně 62 lidí bylo zabito a dalších 148 utrpělo podle zranění při nedělní sérii atentátů v iráckém Bagdádu. Novou bilanci obětí v pondělí s odvoláním na bagdádskou radnici zveřejnila agentura AP. Předchozí bilance iráckého ministerstva obrany uváděla 47 obětí.

Článek

Útoky se soustředily na jihovýchodní čtvrť Zafaráníja. Tam nejprve dopadla kolem 19:00 místního času (17:00 SELČ) raketa na čtyřpatrový dům v sousedství tržiště. Budova se po zásahu zřítila. O pět minut později explodovalo asi 100 metrů od cíle raketového útoku vozidlo s nastraženou výbušninou. Stalo se tak ve chvíli, kdy se několik lidí snažilo zachránit z trosek budovy zasažené raketou zraněné. 

Za další půl hodiny otřásl čtvrtí nový výbuch nastražené nálože, který zbořil další dům, a vzápětí udeřil sebevražedný atentátník na motocyklu. Terčem pumového útoku se stala i policejní hlídka, která se na místo činu vydala. Nálož nastražená u silnice tři policisty zranila. 

Útoky přicházejí poté, co americké a irácké jednotky znovu posílily počátkem týdne svou přítomnost v Bagdádu ve snaze ukončit zdejší násilnosti. Podle statistik bagdádské márnice zemře nyní v irácké metropoli násilnou smrtí denně průměrně 50 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám