Hlavní obsah

Demonstrace v Bahrajnu si vyžádaly nejméně další čtyři mrtvé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manáma
Aktualizováno

Protivládní demonstrace v hlavním městě Bahrajnu Manámě si v noci na čtvrtek podle AFP vyžádaly nejméně čtyři mrtvé a stovku zraněných. Podle některý zdrojů je obětí pět. Úřady přiznaly tři mrtvé. Stovky policistů musely proti protestujícím použít slzný plyn a obušky. Armáda zakázala veřejná shromažďování.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Demonstrace v Bahrajnu si vyžádaly další mrtvéVideo: Reuters

 
Článek

Policie na Perlovém náměstí zasáhla okolo třetí hodiny ranní a do rozbřesku náměstí vyklízela. Podle agentury Reuters bylo nasazeno pět desítek obrněných vozů. Zástupci opozice uvedli, že neznámo kam zmizelo na 60 lidí. Ráno se proslýchalo, že byl zaveden noční zákaz vycházení. Armáda později v průběhu dne zakázala veřejná shromáždění. Odpoledne vjely do ulic tanky a obrněné transportéry, uvedla CNN.

Demonstranti vyzývají k politickým reformám. Na náměstí v hlavním městě táboří od úterka. Od té doby zemřelo nejméně šest lidí. Několik zraněných je v kritickém stavu.

Kvůli policejnímu zásahu odešel z parlamentu hlavní opoziční šíitský blok. Při zásahu bylo zraněno nejméně 225 lidí, 195 jich bylo ošetřeno a mezi 30 a 40 zůstalo v nemocnicích. Policie postupoval brutálně, jeden muž uvedl, že je zasáhla nádoba se slzným plynem do stehna, patnáctiletého kluka zasáhly broky do paže a břicha.

Protesty se šíří jako požár

Protesty stejně jako v dalších zemích jako Jemen, Libye či Írán inspirovaly události v Egyptě a Tunisku, kde po desítkách let vlády rezignovali prezidenti. Bahrajnské úřady protesty bagatelizují s tím, že se jich účastní asi jen tisíc až dva tisíce lidí. Podle agentury Reuters se však v úterý protestů zúčastnilo deset tisíc lidí.

Také bahrajnský premiér šajch Chalífa bin Salmán Chalífa zastává svůj post od vyhlášení nezávislosti země na Británii v roce 1971. Premiér je strýcem bahrajnského krále.

Co demonstranti požadují:
propuštění politických vězňů
práci a bydlení
reprezentativnější parlament s většími pravomocemi
novou ústavu
nový vládní kabinet, v němž už nebude dosavadní premiér

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám