Hlavní obsah

Další vlna protestů zasáhla Káhiru, obětí je přes deset

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Káhira čelí od minulého pátku další vlně protestů proti stávající vojenské vládě. Zásah policie a vojáků proti demonstrantům na náměstí Tahrír si v pondělí vyžádal nejméně tři oběti. Počet mrtvých od pátku tak dosáhl 14. Policisté proti demonstrantům použili gumové projektily a slzný plyn, protestující na ně házeli kameny.

Článek

V noci byli demonstranti vytlačeni z náměstí, ale na úsvitu se tam zase vrátili. Bezpečnostní síly mezitím zaujaly pozice za barikádami, které si vybudovaly. Demonstranti na ně házeli zápalné láhve a kameny. Policisté použili také vodní děla. Slyšet byla i střelba. Na chodnících je podle BBC vidět i krev.

Podle Adíla Adavího z ministerstva zdravotnictví si pondělní střety vyžádaly jednu oběť.  Pak Egypt přiznal tři oběti. Od pátku stoupl počet obětí na 11. Podle jednoho z lékařů zasahujících na náměstí ale bylo jen v pondělí zabito šest lidí.

O síle střetů svědčí fakt, že jen v neděli bylo zraněno 201 lidí, z toho 136 muselo být ošetřeno v nemocnicích, uvedl Adaví. Od pátku bylo zraněno přes 400 osob. Důvodem je i to, že bezpečnostní síly v posledních dnech často bijí holemi i demonstranty, kteří už leží na zemi, uvádí BBC.

Protestujícím vadí, že v čele Egypta zůstává vojenská vláda, která stojí u moci od svržení prezidenta Husního Mubaraka. Armáda se bojí, že se moci chopí radikální muslimové, obyvatelé zase, že si armáda uzurpuje moc. [celá zpráva]

Nejvyšší rada ozbrojených sil (SCAF), která zemi vládne od únorového svržení prezidenta Husního Mubaraka, informovala o odhalení plánu na "zapálení" dolní komory egyptského parlamentu.

Znepokojená Clintonová 

Spojené státy i šéf OSN Pan Ki-mun nad vývojem v Egyptě vyjádřili znepokojení. Americká ministryně zahraničních věcí Hillary Clintonová v noci na pondělí vyzvala bezpečnostní síly k tomu, aby "respektovaly a chránily základní práva všech Egypťanů". Demonstranti se naopak mají zdržet "všech forem násilí".

Kancelář generálního tajemníka OSN Pana Ki-muna v prohlášení uvedla, že šéf této mezinárodní organizace je "vysoce znepokojen nadměrným užitím síly ze strany bezpečnostních sil proti demonstrantům" a vyzývá přechodné úřady, aby postupovaly s rozvahou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám