Hlavní obsah

Další násilí v Pásmu Gazy. Izrael zasáhl 130 cílů, 15 Palestinců zemřelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Izraelská armáda uvedla, že v odpovědi na raketové útoky z Pásma Gazy na území židovského státu zasáhla v noci na dnešek 130 cílů a zabila 15 radikálních Palestinců. Informovaly o tom agentury AFP a DPA. Pokračuje tak pondělní eskalace násilí mezi Izraelem a Palestinci, při níž zemřely nejméně dvě desítky lidí a stovky dalších byly zraněny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Střety v GazeVideo: Reuters

 
Článek

V pondělí bylo při střetech mezi palestinskými demonstranty a izraelskou policií v Jeruzalémě a na Západním břehu Jordánu zraněno více než 700 Palestinců, z nichž 500 muselo být ošetřeno v nemocnici, uvedla agentura AP.

Foto: Khalil Hamra, ČTK/AP

Palestinec pátrá po přeživších útoku v Pásmu Gazy.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Další útoky v Pásmu Gazy

Konflikt ohledně Jeruzaléma v pondělí večer vyústil v raketové útoky palestinského radikálního hnutí Hamás z Pásma Gazy proti Izraeli, které zranily šest izraelských civilistů. V odvetě zaútočilo izraelské letectvo na Pásmo Gazy, o život přišlo podle agentury AP 24 lidí včetně devíti dětí, téměř sto osob bylo podle palestinských úřadů zraněno. Raketová palba z Pásma Gazy pokračovala i v noci, na což Izrael reagoval novými nálety.

Izrael zaútočil na palestinské Pásmo Gazy. Umíraly i děti

Blízký a Střední východ

„Zasáhli jsme 130 vojenských cílů patřících Hamásu,” řekl mluvčí izraelské armády Jonathan Conricus s tím, že mezi bombardovanými cíli byly dva tunely. „Podle našich současných odhadů jsme zabili 15 členů Hamásu a Islámského džihádu," dodal. Radikální skupina Islámský džihád v pondělí ohlásila, že na židovský stát vyslala na 30 raket. Podle izraelského mluvčího se Izrael nachází stále teprve v počáteční fázi protiútoku.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Izrael oznámil, že v odvetě zasáhl v Pásmu Gazy 130 cílů.

Armáda podle agentury DPA dále uvedla, že na Izrael bylo od pondělka vypáleno na 200 raket, z nichž více než 90 procent sestřelil systém protivzdušné obrany. Podle ní až třetina raket dopadla ještě v Pásmu Gazy, což pravděpodobně mělo za následek oběti na životech z řad Palestinců.

Další potyčky s Palestinci v Jeruzalémě, policisté nasadili vodní dělo

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám