Hlavní obsah

Chorvata zavražděného v Egyptě unesli pro výkupné, až pak ho předali extremistům

Chorvata Tomislava Salopka, kterému v Egyptě uřízli hlavu radikálové z odnože Islámského státu, původně unesla jiná skupina. Za jeho propuštění požadovala peníze. Následně však spojení přerušila a zadrženého pracovníka francouzské firmy působící v Egyptě předala extremistům z organizace Sinajská provincie.

Chorvat Tomislav Salopek pracoval v Egyptě jako topograf.

Článek

Salopek byl unesen 22. července cestou do práce. Chorvatská ministryně zahraničí Vesna Pusičová ve čtvrtek potvrdila, že původně únosci za jeho osvobození po francouzské firmě Compagnie Générale de Géophysique požadovali peníze. Pak byl ale kontakt 5. srpna přerušen a následně se objevilo video, na němž odnož Islámského státu pohrozila, že Chorvata do 48 hodin zabije. [celá zpráva]

„Žádný požadavek na výkupné nevznesli. Místo toho žádali propuštění muslimských žen z egyptských věznic. To bylo špatné znamení, protože 99 procent vězeňkyň v Egyptě jsou muslimky a únosci nespecifikovali, koho by vlastně chtěli osvobodit,“ uvedla šéfka chorvatské diplomacie.

„Závěr byl, že neexistuje žádný konkrétní požadavek a my máme co do činění s dvěma různými organizacemi - s jednou, co ho unesla, a pak s druhou, která se ohlásila jako Islámský stát,“ doplnila Pusičová.

Třicetiletý otec dvou dětí Salopek je prvním cizincem zadrženým a zavražděným islamistickými radikály v Egyptě. Video s jeho mrtvým tělem v poušti se objevilo na internetu ve středu. Vrazi mu uřízli hlavu.

K záznamu byl připojen vzkaz v arabštině, že je to odveta za válku, kterou Chorvatsko vede proti Islámskému státu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám