Hlavní obsah

Cheney unikl v Afghánistánu atentátu, 19 lidí zemřelo

KÁBUL

Sebevražedný atentátník v úterý zaútočil v Afghánistánu na americkou základnu Bagrám, kde nocoval americký viceprezident Dick Cheney. Politik vyvázl nezraněn, při útoku ale zahynulo devatenáct lidí včetně jednoho amerického a jednoho koaličního vojáka. Dalších deset lidí bylo zraněno.K útoku se přihlásilo bývalé vládní hnutí Tálibán.

Článek

Oběťmi jsou především místní dělníci čekající u brány komplexu. S odvoláním na tiskovou agenturu sídlící v Pákistánu to uvedla agentura Reuters. Atentátník se odpálil u prvního kontrolního stanoviště vně samotné základny. Viceprezident proto nebyl ohrožen. "Nebyl blízko exploze," řekl major William Mitchell a dodal: "V době exploze byl v bezpečí na základně." Dopoledne odletěl do Kábulu jednat s prezidentem Hámidem Karzáím.

První zprávy hovořily o dvou mrtvých, toto číslo uvedl guvernér oblasti, kde leží základna Bagrám. Mluvčí sil ISAF Tom Collins ale sdělil, že obětí je více. Podle něj atentátník k útoku použil auto naložené výbušninami. Nálož odpálil poblíž první z posledních tří kontrolních bran, kterými musí vozidla projet, aby se na základnu dostala.

Útočník se tudíž nedostal do bezprostřední blízkosti amerického viceprezidenta. Cheney "nebyl v blízkosti exploze, nacházel se v bezpečí uvnitř základny," oznámil major William Mitchell.

Tálibán: Mířili jsme na Cheneyho

Bývalé vládní hnutí Tálibán potvrdilo, že atentátník útočil na amerického vicepremiéra.  Mluvčí Tálibánu tiskové agentuře AP sdělil, že atentátníkem byl muž z provincie Lógar. "Věděli jsme, že na základně bude Dick Cheney. Útočník se snažil zabít jeho," uvedl mluvčí.

Cheney původně neměl na základně nocovat, ještě v pondělí odpoledne měl odletět vrtulníkem do Kábulu jednat s afghánským prezidentem Hámidem Karzáím. Let však musel být pro špatné počasí zrušen, hustě sněžilo.

Americký viceprezident vyvázl bez zranění

Dick Cheney řekl reportérům, že slyšel "hlasitý výbuch" a poté byl nakrátko přemístěn do podzemního úkrytu. Dvě hodiny po útoku vojenskou základnu opustil.

Také Cheneyho mluvčí potvrdil, že viceprezident je v pořádku. Podle americké ambasády se Dick Cheney později v Kábulu setkal s afghánským prezidentem Karzáím a následně zemi opustil.

Cheney v pondělí neočekávaně navštívil Pákistán a Afghánistán, kde jednal o boji proti militantnímu afghánskému hnutí Tálibán, které chystá na jaro ofenzívu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám