Hlavní obsah

Čekají vás temné dny, už chystáme další útoky, hrozí Západu Islámský stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakka
Aktualizováno

Islámský stát pohrozil útoky dalším zemím, které jsou součástí koalice bojující proti islamistům v Sýrii a Iráku. Radikálové to uvedli ve svém prohlášení v arabštině a francouzštině, které přeložila organizace SITE, monitorující aktivity džihádistů na internetu.

Foto: Profimedia.cz

Propagandistické záběry hnutí Islámský stát pořízené v syrském městě Rakka.

Článek

V prohlášení se hovoří o "temných dnech" pro země, které se spojily v boji proti Islámskému státu s tím, že "to, co přijde, bude ještě horší a mnohem krutější". Islamisté rovněž zveřejnili fotografie, na nichž jsou údajně vidět jejich bojovníci v Sýrii, kteří dávají dětem na oslavu útoků v Bruselu sladkosti.

Právě Islámský stát, tedy teroristická organizace ovládající část Iráku a Sýrie, jež organizuje islámský teror na Západě, se přihlásila k úterním útokům v Bruselu. Ty si vyžádaly přes 30 obětí a dvě stovky zraněných. [celá zpráva]

Odletová hala bruselského letiště po úterních útocích.

Byl to IS, potvrdil Washington

Podle amerických zpravodajských služeb je tvrzení džihádistů z IS, že za útoky na bruselském letišti a v metru stojí jejich bojovníci, důvěryhodné. Důkazy shromážděné při středečních raziích v belgické metropoli navíc napovídají, že pachatelé měli vazby na Salaha Abdeslama, jenž se přímo podílel na atentátech v Paříži. [celá zpráva]

Foto: Handout, Reuters

Trojice podezřelý na záběru letištní kamery. Dva muži vlevo měli útoky spáchat, po třetím muži – v bílém plášti – se pátrá

Teroristé v úterý útočili na bruselském letišti Zaventem a rovněž ve stanici metra Maalbeek, nedaleko ústředních institucí Evropské unie. V Belgii proto ve středu začíná třídenní státní smutek, v poledne lidé uctí oběti minutou ticha.

Úterní teroristické útoky v Bruselu si vyžádaly nejméně 31 mrtvých a takřka 260 zraněných. Ve středu to oznámila belgická ministryně zdravotnictví Maggie De Blocková s tím, že počet obětí je stále pouze přibližný, protože stále není jasné, zda se podařilo identifikovat všechny mrtvé.

"Bilance se může ještě zvýšit," citovala belgická tisková agentura Belga z oficiálního prohlášení k počtu obětí.

Francouzský premiér Valls po útocích v Bruselu vyzval ke zpřísnění ostrahy vnějších hranic Evropské unie a k přijetí evropského registru o leteckých cestujících.

"Je nezbytné posílit vnější hranice EU," řekl Valls s tím, že je třeba zabránit tomu, aby do Unie pronikali lidé s falešnými pasy. V této souvislosti připomněl, že radikální skupina Islámský stát, která se k útokům v Bruselu přihlásila, se v Sýrii zmocnila velkého množství pasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám