Hlavní obsah

Budeme trestat Američany kdykoliv, kdy budou v dosahu, hrozí Írán

Írán bude v odplatě za smrt generála Kásima Sulejmáního Američany trestat kdykoliv, kdy mu budou na dosah. Prohlásil to vysoce postavený velitel íránských revolučních gard Gholámalí abú Hamza. Írán si podle něho vyhrazuje právo se Spojeným státům za smrt Solejmáního pomstít.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Írán hrozí Američanům odplatou za smrt generála Sulejmáního

Článek

Velitel připomněl, že pro Západ je nesmírně důležitým místem Hormuzský průliv, kterým proplouvají i americké válečné lodě, a že Írán si už před dlouho dobou vytipoval klíčové americké cíle v tomto regionu. „Na dosah máme nějakých 35 amerických cílů i Tel Aviv,“ řekl.

„Američané si neuvědomili, jak velkou chybu udělali, následky tohoto zločinného jednání uvidí nejen dnes, ale i v příštích letech,“ řekl íránský prezident Hasan Rúhání, když přišel vyjádřit soustrast rodině Sulejmáního.

Solejmání byl považován za architekta současné íránské vojenské strategie, takzvaných zástupných válek, kdy Teherán namísto přímého angažmá ve vojenských konfliktech využívá spřátelených milicí k prosazování vlastních zájmů. Velel oddílům Kuds, což je složka íránských revolučních gard odpovědná za operace mimo Írán.

Některé zdroje Solejmáního označovaly za jednoho z nejmocnějších mužů v Íránu. Spolu s ním zemřel v pátek zástupce velitele vlivných iráckých milicí Abú Mahdí Muhandis a další lidé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám