Hlavní obsah

Britští vojáci čelí podezření ze znásilnění 16letého Iráčana

– Londýn
Novinky, CNN, BBC,

Britské ministerstvo obrany začalo prošetřovat 33 nových obvinění, podle nichž britští vojáci zneužívali zadržené Iráčany. Podle jednoho z nich dva armádní příslušníci měli v roce 2003 znásilnit šestnáctiletého chlapce. Uvedl to list Independent.

Foto: James Williams, Reuters

Britské jednotky v Basře před odchodem

Článek

Tajemník ministerstva obrany Bill Rammell uvedl, že bere případy vážně. „Obvinění tohoto typu jsou přirozeně brána velmi vážně, i když nesmí být hned považována za pravdivá.“ Zdůraznil také, že vyšetřování musí být vedeno bez předem vytvořených úsudků. Vyloučil však, že by vyšetřování  bylo veřejné, půjde jen vnitřní šetření v armádě. 

Stanici BBC Rammell sdělil, že sedm z obvinění se objevilo minulý měsíc, další jsou staršího data. "Některé jsou z února a celá třicítka případů je v různém stadiu vyšetřování. Nyní se zaměřujeme na nové případy."

V případě údajného znásilnění se objevují dvě verze. Jeden ze svědků uvádí, že šestnáctiletého Iráčana dva britští vojáci znásilnili, ale jiní uvádějí že byl jen vysvlečen, týrán a fotografován.

V dalším případě tvrdí zadržený, že byl ve vazbě bit a kopán a byl mlácen elektrickým obuškem.

Ministerstvo také vyšetřuje případ smrti zadrženého Iráčana Bahy Músy, který byl ubit ve vazbě. Bylo zjištěno, že utrpěl celkem 93 vážných zranění. [celá zpráva]

Obvinění se začala objevovat poté, co Britové odešli z Basry. Rammell dodává, že jde jen o výjimečné případy.: „Přes 120 000 britský vojáků sloužilo v Iráku a velká, opravdu velká většina zachovávala nejvyšší standardy chování."

Zneužitých mohou být stovky

Podle právníka zastupujícího Phila Shinera jsou ale případů stovky a on žádá jejich vyšetření. Uvádí i další vážné případy týrání, jako je odpírání spánku.

Irácký obhájce lidských práv Mazín Junís vysvětluje, proč jsou obvinění podávána s takovým zpožděním. Může za to strach Iráčanů. Podle něj se báli, že kdyby svědčili proti Britům v době, kdy byli Britové v Iráku nasazeni, mohli by se jim mstít.

Podle něj Britové mnohdy zadržovali lidi při raziích náhodně nebo dokonce odvedli všechny muže.

Právě on upozornil na případ znásilněného šestnáctiletého: „Ptal jsem se toho kluka. Bylo velmi těžké získat jeho výpověď, protože se mnohokrát rozplakal."

Reklama

Výběr článků

Načítám