Hlavní obsah

Britský novinář zajatý v Gaze stále žije

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Britský novinář Alan Johnston, který byl v březnu unesen v pásmu Gazy, je stále naživu. Ve Švédsku to ve čtvrtek prohlásil předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás s odkazem na informace tajných služeb. Únosci v neděli oznámili, že Brita zabili.

Článek

"Myslím, že je stále naživu. Naše tajná služba mi to potvrdila," řekl Abbás novinářům. Informaci prý dostal v "minulých třech dnech". Tvrdil také, že ví, jaká skupina Johnstona unesla, ale nepotvrdil, že s ní palestinské vedení navázalo kontakt. Čím méně o tom hovoříme, tím pravděpodobněji docílíme jeho propuštění," řekl Abbás.

Čtyřiačtyřicetiletý reportér stanice BBC byl unesen před měsícem [celá zpráva] a palestinská samospráva uváděla, že by se měl již brzy dostat na svobodu. [celá zpráva] K únosu se původně nikdo nepřihlásil a nevznesl ani žádné požadavky.

V neděli ale oznámila dosud neznámá skupina Brigády tavhíd a džihád, že Johnstona zabila. [celá zpráva] Chce tím přispět k tlaku na Izrael na propuštění vězněných Palestinců. Organizace prohlásila, že brzy zveřejní záznam vraždy. Palestinská ani britská strana zatím zprávu o Johnstonově smrti nepotvrdily.

Johnston je nejdéle zadržovaným žurnalistou v pásmu Gazy. Palestinci, kteří zahraniční novináře unesli v minulosti, většinou své rukojmí propustili během několika hodin nebo dní.

Reklama

Související články

Ozbrojenci v Gaze unesli reportéra BBC

Maskovaní palestinští ozbrojenci unesli v pondělí reportéra BBC, když ho ve městě Gaza přinutili opustit svůj automobil. Novináři se podařilo před zajetím...

Výběr článků

Načítám