Hlavní obsah

Britka zadržovaná od roku 2016 v Íránu se vrací domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán/Írán

Dva Britové s íránským občanstvím Nazanin Zaghariová-Ratcliffeová a Anoosheh Ashoori, kteří byli řadu let zadržováni v Íránu, jsou na cestě domů. Ve středu nastoupili do letadla v Teheránu a nachází se v Ománu, odkud zamíří do Londýna, píší agentury s odkazem na vyjádření úřadů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyřešení dlouholeté diplomatické půtky mezi Londýnem a Teheránem přišlo současně s oznámením, že Británie splatila Íránu desítky let starý dluh ve výši asi 400 milionů liber (11,7 miliardy korun). Další Íránec Morad Tahbaz, který má britské a rovněž americké občanství, byl ve středu rovněž propuštěn z vězení, Teherán jej však zatím nechce nechat odejít ze země.

Média: Za propuštění britsko-íránské občanky žádá Teherán platbu od Londýna

Blízký a Střední východ

Zaghariová-Ratcliffeová byla v Íránu zadržena v roce 2016, když tam s dcerou přijela navštívit rodinu. Od tamních soudů následně dostala pětiletý trest vězení za spiknutí proti íránské vládě a pak další rok za propagandu. Britka svou vinu vždy popírala.

Odsouzeni za špionáž

Podobný příběh měl rovněž inženýr s britsko-íránským občanstvím Ashoori, který byl v Íránu zadržen před čtyřmi lety a odsouzen za špionáž, což rovněž odmítal.

Íránské úřady už o víkendu Zaghariové-Ratcliffeové vrátily její britský pas, což vyvolalo naději, že se brzy bude moci vrátit domů. Ve středu její blízcí i Ashooriho rodina informovali, že jsou oba na cestě z Teheránu. Íránská státní televize oznámila, že úřady Zaghariovou-Ratcliffeovou „předaly britské vládě”. Íránský televizní kanál Press TV později uvedl, že Zaghariová-Ratcliffeová opouští Teherán „po odpykání trestu”.

O propuštění Zaghariové-Ratcliffeové, Ashooriho a Tahbaze usilovalo několik britských vlád, nynější ministryně zahraničí Liz Trussová podle serveru Sky News obnovením vyjednávání s Teheránem pověřila loni na podzim zvláštní tým.

Manžel držet hladovku

Manžel Zaghariové-Ratcliffeové, který vedl několikaletou kampaň za propuštění své ženy a loni kvůli jejímu zadržování držel hladovku, opakovaně tvrdil, že Írán Britku i ostatní zadržuje ve snaze přimět Spojené království ke splacení více než 40 let starého dluhu. Ten je dlouhodobě trnem v íránsko-britských vztazích. Vznikl kvůli nesplněné objednávce britských tanků sjednané za vlády šáha Rezy Pahlavího před íránskou islámskou revolucí z roku 1979. Írán za Pahlavího zaplatil za asi 1500 válečných strojů předem, Británie po revoluci ale odmítla tanky novému režimu dodat.

Rusko blokuje dohodu Západu s Íránem, Teherán to zaskočilo

Blízký a Střední východ

Londýn nakonec souhlasil se zaplacením 400 milionů liber ve speciálním režimu, který nebude porušovat mezinárodní sankce uvalené na Teherán kvůli jeho jadernému programu a který umožní Íránu peníze vynaložit jen na humanitární účely. Britská vláda nicméně odmítá, že by mezi propuštěním vězněných osob a splacením dluhu existovala spojitost.

„S velkou radostí potvrzuji, že neférové zadržování Nazanin Zaghariové-Ratcliffeové a Anoosheha Ashoorii ve středu skončilo a vrátí se do Spojeného království,” napsal  na Twitteru britský premiér Boris Johnson. „Británie intenzivně pracovala na zajištění jejich propuštění a mám velkou radost, že se znovu setkají se svými rodinami a milovanými,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám