Hlavní obsah

Británie stahuje diplomaty z Íránu, ty jeho vypověděla

Teherán
Aktualizováno

Velká Británie odvolala veškerý diplomatický personál z Íránu, řekl britský ministr zahraničí William Hague. Stalo se tak po útoku studentů na ambasádu Spojeného království. Do 48 hodin musejí Británii také opustit všichni íránští diplomaté. Z bezpečnostních důvodů uzavírá své velvyslanectví v Teheránu i Norsko.

Článek

Stažení potvrdilo už dopoledne britské ministerstvo zahraničí s tím, že stahuje "část osazenstva pro jeho vlastní bezpečnost". Ministr zahraničí William Hague sdělil, že Írán opustí všichni zaměstnanci velvyslanectví. V odvetu za akci musejí Británii opustit do 48 hodin všichni íránští diplomaté

"Nemohou očekávat, že tady budou mít fungující velvyslanectví," řekl Hague podle BBC.

Británie po útoku varovala, že Írán ponese následky za útok na jeho velvyslanectví, byť se za něj Írán omluvil. Dav demonstrantů pronikl do dvou budov velvyslanectví. Demonstranti strhli britskou vlajku a spálili ji. Namísto ní vyvěsili íránskou. Studenti také kameny a dalšími předměty rozbíjeli okna, z budovy vyhazovali dokumenty a zapálili i jedno auto.

Poškozena byla i sousední budova německé školy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Íránští studenti vzali útokem britskou ambasáduVideo: Reuters

Zaměstnanci ambasády utekli zadním vchodem a žádnému z nich se nic nestalo. Demonstranti ale po nějakou dobu šest z nich zadržovali. Podle vyjádření britské vlády nepřišel úřad ani o žádné citlivé informace.

Londýn přesto útok na své velvyslanectví tvrdě odsoudil. Ministr zahraničí William Hague Teherán varoval před „vážnými následky“. Incident odsoudila i Rada bezpečnosti OSN a Evropská unie a po útoku oznámilo uzavření svého velvyslanectví v Íránu i Norsko.

Íránci protestovali proti novým sankcím ze strany Británie. Země je zavedla minulý týden v reakci na poslední zprávu Mezinárodní agentury pro atomovou energii, která naznačila možnost vojenského využití obohaceného uranu.

Írán tvrdí, že jeho jaderný program má výlučně civilní účely. Úterní přepadení ambasády označil za politováníhodný čin. Komentátoři incident spojují také s vnitropolitickým bojem tvrdých íránských konzervativců s prezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem.

Reklama

Výběr článků

Načítám