Hlavní obsah

Bomba v centru Káhiry zabila francouzskou turistku

KÁHIRA
Aktualizováno

Život francouzské turistky si vyžádal v neděli večer výbuch nálože u historické Husajnovy mešity v egyptském hlavním městě Káhiře. Dalších 20 lidí včetně zahraničních turistů utrpělo zranění. Předchozí zprávy egyptských bezpečnostních sil uváděly čtyři mrtvé včetně dvou zahraničních turistů.

Článek

Podle očitých svědků hodil útočník na motocyklu mezi lidi dvě nálože, z nichž jedna explodovala. Podle agentury AFP byly nálože shozeny na chodník z některé z okolních budov. Tuto verzi podporuje také egyptská tisková agentura MENA, podle níž byly nálože shozeny na chodník ze střechy blízkého hotelu.

Bomba vybuchla před kavárnou poblíž slavného bazaru Chán al-Chalílí ve stejnojmenné čtvrti. Tržiště bylo v té době plné lidí. Kavárna byla podle BBC zaplněná francouzskými turisty. Podle nové bilance bylo zraněno 20 lidí; 13 francouzských turistů, tři občané Saúdské Arábie a čtyři Egypťané. Stav šesti zraněných je vážný. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil a není ani jasné, zda jeho terčem měli být zahraniční turisté.

Podle policie byl výbuch relativně malý, nálož byla pravděpodobně vyrobená podomácku. K odpovědnosti za atentát se dosud nikdo nepřihlásil.

Oblast uzavřela pořádková policie, z mešity byli evakuováni věřící a na místě jsou i speciálně cvičení psi.

"Myslel jsem, že Egypt je bezpečný..."

"Modlil jsem se a pak se ozvala velká rána a lidi začali panikařit a utíkat z mešity. Pak přišla policie, zavřela hlavní vchod a evakuovala nás zadem," říká šestapadesátiletý muslim Muhammad Abdal Azím, který byl uvnitř Husajnovy mešity.

"Mysleli jsme si, že Egypt je jedinou zemí, která je bezpečná před pumovými útoky," dodal.

:. Trhy poblíž historické Husajnovy mešity v centru Káhiry jsou pořád plné lidí.foto: Profimedia

Stejné místo se stalo terčem útoku už v roce 2005, když zde po atentátu zemřeli tři turisté - jeden Američan a dva Francouzi. Útoky na turisty mohou vážně poškodit cestovní ruch v zemi.

Egypt vedl v 90. letech dlouhou válku proti muslimským fundamentalistům, která kulminovala masakrem více než 50 turistů v Luxoru v roce 1997. V posledních letech Egypt zažil několik útoků namířených proti turistickým střediskům na Sinajském poloostrově včetně pumového útoku v Šarm aš-Šajchu, při němž v roce 2005 zahynulo více než 60 lidí včetně mnoha turistů.

Egyptská vláda v současnosti čelí kritice veřejného mínění za svůj zdrženlivý postup během nedávné invaze izraelských vojsk do pásma Gazy ovládaného militanty z Hamásu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám