Hlavní obsah

Bomba u kábulské mešity zabila nejméně pět civilistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při výbuchu bomby u vchodu do mešity v afghánské metropoli Kábul v neděli zemřelo nejméně pět civilistů, 11 dalších lidí je zraněno. Agentuře AFP to oznámil vládní činitel, který si nepřál být jmenován. Afghánské ministerstvo vnitra dříve hovořilo o třech obětech. K zodpovědnosti za útok se zatím nikdo nepřihlásil.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Talíbové před kábulskou mešitou Id Gah, kde v neděli explodovala bomba.

Článek

„Zadrželi jsme tři osoby spojené s explozí,” uvedl zmíněný činitel.

„Výbuch dnes odpoledne cílil na shromáždění civilistů poblíž vchodu do mešity v Kábulu, několik z nich zabil,” napsal v neděli na twitteru Zabíhulláh Mudžáhid, mluvčí radikálního islamistického hnutí Tálibán, které v srpnu po stažení zahraničních vojsk převzalo kontrolu nad Afghánistánem.

Ve druhé největší mešitě v afghánské metropoli se v době exploze konala modlitba za Mudžáhidovu matku.

Stažení z Afghánistánu? Logistický úspěch, ale strategické selhání, míní nejvyšší generál USA

Svět

Bomba umístěná u vchodu do mešity se podle vládního činitele aktivovala, když věřící opouštěli budovu. Svědek z místa AFP sdělil, že slyšel „výbuch následovaný střelbou”.

„Chvíli před explozí Tálibán zablokoval silnici v očekávání modlitby za matku Zabíhulláha Mudžáhida v mešitě,” dodal svědek.

Narůstá počet útoků Islámského státu

Agentura AP připomíná, že od poloviny srpna, kdy se Tálibán vrátil k moci, se v Afghánistánu zvýšil počet útoků bojovníků teroristické organizace Islámský stát (IS).

Tato skupina si udržuje silnou pozici ve východoafghánské provincii Nangarhár a Tálibán považuje za svého nepřítele. Přihlásila se k několika předchozím útokům v provinčním středisku Dželálábádu, útoky v Kábulu byly dosud vzácné.

Na konci srpna si sebevražedný útok IS u kábulského letiště vyžádal životy desítek místních lidí a 13 amerických vojáků.

Exploze v Kábulu si vyžádala přes 180 obětí. Odpálil se jen jeden člověk

Zahraniční

Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell v neděli uvedl, že Afghánistánu s novým vedením hrozí kolaps ekonomického a sociálního systému.

Aby se země vyvarovala nejhoršího scénáře, Tálibán musí dodržet podmínky stanovené mezinárodním společenstvím a zajistit si tak širší pomoc, domnívá se Borrell.

Od doby, kdy Tálibán převzal v zemi moc, ceny potravin v Afghánistánu vzrostly o více než 50 procent.

Paralyzováno je z větší části afghánské bankovnictví a lidé si nemohou vybírat hotovost. Blízko kolapsu je podle šéfa unijní diplomacie i zdravotnický systém.

„Pokud bude s přicházející zimou situace pokračovat, hrozí humanitární katastrofa,” napsal Borrell v blogu.

Reklama

Výběr článků

Načítám