Hlavní obsah

Bojovníkům Islámského státu hrozí kvůli křižování stíhaní za válečné zločiny

– Ženeva

Komise OSN vyšetřující válečné zločiny v Sýrii uvedla, že na seznam podezřelých by mohl být zařazen i Islámský stát (dříve ISIL). Důvodem jsou veřejné masové popravy a křižování, uvedla BBC.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovníci ISIL v ukořistěném humvee

Článek

„Jsou to dobří kandidáti na seznam,“ uvedl předseda nezávislé komise vyšetřující válečné zločiny v Sýrii Paulo Pinheiro. Tajný seznam podezřelých v pátek dostala Rada bezpečnosti OSN.

Islámský stát v pátek dobyl velkou vojenskou základnu u syrské Rakky. Zveřejnil záběry stínání vojáků zajatých po bitvě.

Foto: David Ryneš, Novinky

„Mohu ujistit, že sbíráme informace o pachatelích ze všech stran včetně nestátních ozbrojených skupin a ISIL,“ řekl Pinheiro a dodal: “Nejsem v pozici, abych řekl, kdo získá pohár mistra světa v porušování lidských práv. Obě strany dělají hrozné věci a budou v tom pokračovat, pokud nebudou volány k zodpovědnosti.“

Kromě ISIL zmínil Pinheiro i šéfy syrských zpravodajských služeb a trestných táborů, vojenské velitele, kteří útočí na civilisty, ale také ozbrojené skupiny a jednotlivce útočící na civilisty a nutící je k odchodu.

Americká vyšetřovatelka OSN Karen Koningová abu Zayd, která se také zabývá dodržováním lidských práv, varovala, že bojovníci mnohých opozičních skupin je opouštějí a přidávají se k tvrdšímu Islámskému státu, který je na postupu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám