Hlavní obsah

Bin Ládin kritizuje arabské vůdce, že se spikli se Západem

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dauhá

Nejvyšší představitel al-Kajdy Usáma bin Ládin v novém zvukovém poselství kritizuje umírněné arabské předáky, že se spikli se Západem proti muslimům. V projevu, o němž informovala v sobotu BBC, také napadá Izrael kvůli operaci proti pásmu Gazy, při níž zemřelo 1300 lidí.

Foto: Stringer/Files, Reuters

Usáma bin Ládin

Článek

Poselství odvysílala katarská satelitní televize Al-Džazíra, která neoznámila, jak se k němu dostala. Hlas na nahrávce je velmi podobný tomu, jaký zazníval z předchozích poselství, což naznačuje pravost záznamu.

„Je jasné, že někteří arabští vůdci se spikli se sionisticko-křižáckou koalicí proti našim lidem,“ říká bin Ládin na nahrávce. Nikoho však nejmenuje, zřejmě však má na mysli Egypt, který zprostředkovává jednání mezi Izraelem a hnutím Hamás, jež ovládá pásmo Gazy.

Podle něj „potřebují arabské země oddaný výbor islámských duchovních jako dozorčí radu a ne vůdce, kteří jsou pokrytečtí.“ Je to podle něj nutné pro budoucnost oblasti.

Bin Ládin v projevu současně obvinil Izrael z válečných zločinů, které v pásmu Gazy spáchal při operaci Lité olovo, jejím cílem bylo zabránit dalšímu ostřelování Izraele palestinskými raketami.

Ládin uvedl, že „holocaust v Gaze byl historickou událostí a  tragédií“.

Vůdce al-Kajdy také vyzval k podpoře bojovníků v Iráku a řekl, že jeho „síť bojovníků bude kráčet od moře k Jordánu, aby osvobodila Palestinu“.

Jde už o druhý bin Ládinův projev k operaci Lité olovo, která začala po Vánocích. První bylo zveřejněno 14. ledna. Šéf al-Kajdy v něm vyzval muslimy k odplatě Izraeli. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám