Hlavní obsah

Biden hovořil s Netanjahuem o Íránu a ocenil jeho očkovací kampaň v Izraeli

– Washington/Jeruzalém

Americký prezident Joe Biden poprvé od nástupu do úřadu před čtyřmi týdny telefonicky hovořil s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, informovala agentura Reuters. Konverzace trvala hodinu a týkala se loni uzavřených normalizačních dohod židovského státu s arabskými zeměmi, jaderného programu Íránu či pandemie covidu-19.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Americký prezident Joe Biden v Bílém domě

Článek

Podle úřadu izraelského premiéra Biden ocenil Netanjahua za očkovací kampaň, v níž je Izrael světovým lídrem.

„Oba lídři připomněli jejich dlouholeté osobní vazby a řekli, že budou pokračovat společně v upevňování silných vztahů mezi Izraelem a USA,” uvedl v prohlášení úřad izraelského premiéra.

Biden s Netanjahuem sdílel svoje záměry podpořit obrannou spolupráci obou zemí na Blízkém východě a „zdůraznil podporu Spojených států nedávné normalizaci vztahů mezi Izraelem a zemím v arabském a muslimském světě,” uvedl v prohlášení Bílý dům.

Biden prvně hovořil s prezidentem Číny. Stěžoval si na její neférové chování

Amerika

Podle deníku The Times of Israel je Netanjahu prvním blízkovýchodním lídrem, jemuž Biden od 20. ledna, kdy se ujal úřadu, zavolal. Od té doby ale hovořil už s 12 šéfy států či vlád.

Otálení s telefonátem Netanjahuovi vyvolalo spekulace ohledně možného ochlazení bilaterálních vztahů poté, co Bidenův předchůdce Donald Trump byl velmi blízkým spojencem izraelského premiéra. Podle agentury Reuters Trump volal Netanjahuovi už dva dny po své inauguraci v lednu 2017.

Trump Netanjahua podporoval v jeho nekompromisním přístupu k izraelsko-palestinskému sporu, mimo jiné uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele, ač Palestinci s východním Jeruzalémem počítají pro svůj budoucí stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám