Hlavní obsah

Bezpečnostní kamera zachytila sestřelení ukrajinského letadla u Teheránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Bezpečnostní kamera ve městě Bidkaneh zachytila, jak Íránské revoluční gardy vypálily minulou středu dvě rakety na ukrajinský dopravní Boeing 737. Střely explodovaly u letadla, které se pak zřítilo. Zemřelo všech 176 lidí na jeho palubě. Agentura AP uvedla, že záběr odpovídá místu odpálení i místu zásahu. Datum odpovídá tomu, jak se zobrazuje perský kalendář na západních zařízeních.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila sestřelení ukrajinského letadla u TeheránuVideo: AP

 
Článek

První video ze sestřelu se objevilo dva dny poté, co byl boeing letící z Teheránu do Kyjeva zasažen raketami. Další záběry z bezpečnostní kamery se podařilo získat koncem minulého týdne. Agentura AP je ve čtvrtek zveřejnila.

Definitivní důkaz? Video údajně ukazuje sestřelení boeingu íránskou raketou

Blízký a Střední východ

Íránské revoluční gardy posléze přiznaly, že sestřelily letadlo. Jejich generál uvedl, že šlo o omyl operátora systému, který si spletl odlétající ukrajinský boeing s přilétající střelou s plochou dráhou letu, která se podle něj blížila k jednomu ze stanovišť revolučních gard. Na rozhodnutí měl deset sekund a rakety vypálil, aniž by si ověřil, zda nejde o civilní cíl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Spolujezdkyně v autě natočila pád ukrajinského letadla u Teheránu.Video: AP

Boeing přitom automaticky vysílal identifikační signál, který ukazoval, že není vojenským letounem. Operátor si nezkontroloval ani to, zda v dané době nemělo letět civilní letadlo. Ukrajinský boeing letěl v plánovaný čas po vytyčené trase.

„Panebože, jak se tohle mohlo stát?“ Íránci nic neprověřili a po boeingu jen stříleli

Blízký a Střední východ

Protivzdušná obrana byla v pohotovosti, protože krátce předtím Írán vypálil střely s plochou dráhou letu na dvě základny v Iráku, kde působí američtí vojáci, a panovaly obavy z amerického protiúderu.

Íránská odveta: Teherán vypálil rakety na americké vojáky v Iráku

Zahraniční

Írán vypálil rakety jako odvetu za zabití íránského generála Kásima Sulejmáního, který stál v čele elitních sil Kuds. Zabit byl 3. ledna při cíleném útoku USA raketami, které zasáhly auto, v němž jel z bagdádského letiště. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám