Hlavní obsah

Bejrútské silo poškozené dva roky starou explozí se částečně zřítilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

V přístavu libanonského hlavního města Bejrútu se zřítila část sila, které poničila exploze dusičnanu amonného v roce 2020. Částečný kolaps způsobilo zkvašené obilí, které v letním horku vzplanulo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera zachytila kolaps kusu sila v BejrútuVideo: Reuters

 
Článek

Severní blok sila se zřítil v neděli po několika týdnech požáru. Podle svědků se původně ozvala rána připomínající explozi. Nikdo ale nebyl zraněn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kus trosek sila v Bejrútu se zřítilVideo: Reuters

V sile začalo hořet v červenci. Požár způsobilo zkvašené obilí, které vzplanulo kvůli teplému počasí. Do hašení se kromě hasičů zapojili také vojáci, ale plameny se jim dlouho nedařilo dostat pod kontrolu. Zápach z obilí byl cítit po celém městě.

Rok od exploze v Bejrútu: Vyšetřování ani rekonstrukce příliš nepokročily

Blízký a Střední východ

Francouzský stavební inženýr Emmanuel Durand, který se dobrovolně přihlásil do libanonskou vládou pověřeného týmu expertů, řekl agentuře AP, že severní blok sila byl ve špatné kondici už od výbuchu v roce 2020. Oheň ale jeho už tak chatrnou konstrukci oslabil ještě více a urychlil kolaps.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera zachytila kolaps kusu sila v Bejrútu

Padesát pět let staré silo „přežilo” 4. srpna 2020 explozi 2750 tun špatně uskladněného dusičnanu amonného. Uchránilo tím západní část hlavního libanonského města před ještě větší katastrofou. V Bejrútu před dvěma lety i tak zemřelo přes 200 lidí a dalších 7000 bylo zraněno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Před dvěma lety otřásl přístavem v Bejrútu ničivý výbuchVideo: Reuters

Libanonská vláda přitom už v dubnu nařídila demolici sila kvůli obavám o bezpečnost. K tomuto kroku ale dosud nedošlo, a to kvůli námitkám ze strany příbuzných obětí výbuchu, kteří chtějí silo zachovat jako památné místo.

Čtyřicet osm metrů vysoká stavba, ve které bylo možné uskladnit až 100 tisíc tun obilí, byla postavena v roce 1967 pardubickými montéry z tehdejšího národního podniku Průmstav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám