Hlavní obsah

Babiš: Izrael je na cestě být první v návratu k obvyklému životu

Jeruzalém

Izrael bude první zemí, jehož obyvatelé se vrátí k životům, jež žili před pandemií koronaviru, řekl ve čtvrtek premiér Andrej Babiš během své návštěvy židovského státu. V řešení koronaviru je Izrael příkladem k následování. Babiš spolu s premiérem Benjaminem Netanjahuem a maďarským ministerským předsedou Viktorem Orbánem hovořili o možnosti zapojení Česka a Maďarska do společného výzkumu a vývoje vakcín.

Foto: Pool, Reuters

Zleva premiér Andrej Babiš, uprostřed Benjamin Netanjahu a Viktor Orbán

Článek

Babiš ocenil, že si Izrael zajistil s předstihem dostatek vakcín proti covidu-19. Připomněl, že je zemí s nejvyšší mírou proočkování obyvatelstva na světě. Alespoň jednu dávku obdrželo již 55 procent obyvatel této devítimilionové země a 43 procent jich dostalo obě injekce potřebné k plné imunizaci.

Izrael má daleko lepší data, než čekal. Očkovaných se nakazilo zcela mizivé množství

Koronavirus

Premiéři také diskutovali o takzvaných zelených pasech, tedy potvrzeních o očkování proti covidu-19, které mají svým držitelům zpřístupnit různá veřejná místa. Babiš rovněž poděkoval Netanjahuovi za 5000 dávek vakcíny společnosti Moderna, které už dříve z Izraele přivezli vojáci.

Český premiér také prohlásil, že považuje za nešťastné únorové rozhodnutí o tom, že Mezinárodní trestní soud (ICC) může soudit případné válečné zločiny na palestinských územích. „Naše vláda se bude stavět proti jakékoliv agresi vůči Izraeli,“ řekl Babiš s tím, že je Česko strategickým partnerem Izraele.

Babiš s delegací měli původně do Izraele vyrazit na dvoudenní návštěvu, nakonec byla ale cesta podle úřadu české vlády zkrácena kvůli změně v programu předvolební kampaně izraelského premiéra. Blízkovýchodní zemi čekají 23. března parlamentní volby, v nichž se bude Netanjahu ucházet o znovuzvolení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Andrej Babiš otevřel úřadovnu diplomatů ČR v JeruzaléměVideo: Reuters

Ještě před jednáním s premiéry se Babiš zúčastnil slavnostního otevření jeruzalémské úřadovny českého velvyslanectví v Izraeli.

Reklama

Výběr článků

Načítám