Hlavní obsah

Atentáty v Bagdádu si vyžádaly přes 50 obětí, od dubna je jich 2500

Bagdád
Aktualizováno

Nejméně 53 lidí zemřelo a 160 dalších bylo v úterý zraněno při sérii explozí v iráckém Bagdádu. Výbuchy náloží nastražených v autech otřásly městem během několika minut, uvedla agentura AP. Terčem útoků byly především šíitské čtvrti. Od dubna v zemi při atentátech zahynulo podle pondělní zprávy OSN 2500 lidí.

Foto: Reuters

Iráčan zraněný při pondělním atentátu v Bákubě

Článek

Rušnými bagdádskými tržišti otřáslo postupně devět výbuchů. Terčem útočníků byla hlavně šíitská čtvrť Aš-Šaab na severu metropole. Tam dvojitý výbuch zabil devět lidí, uvedla agentura Reuters. V severní čtvrti Šula vybuchla první bomba na rušném tržišti. Když se tam začali sbíhat záchranáři, explodovala druhá. Na místě zemřelo deset civilistů a dva policisté. Několik náloží ale explodovalo i v místech, kde žijí sunnité. Byly většinou nastražené v zaparkovaných autech, k útokům se zatím nikdo nepřihlásil.

Foto: Reuters

Následky sebevražedného atentátu v Bákubě

Násilnosti jsou v Iráku nejhorší od let 2006 a 2007, kdy zemí zmítalo sektářské násilí a hrozilo, že propukne občanská válka.

V posledních dnech otřásly Irákem opakovaně pumové útoky. V pondělí zabil sebevražedný atentátník v šíitské mešitě v Iráku nejméně 23 lidí. Při jiné explozi v kavárně navštěvované převážně šíity zemřelo nejméně 10 lidí. Osm mrtvých těl sunnitských muslimů nalezla v pondělí policie v několika vesnicích severně od Bagdádu. Oběti měly prostřelené hlavy, některé i svázané ruce za zády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám