Hlavní obsah

Asad unikl atentátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Na konvoj se syrským prezidentem Bašárem Asadem zaútočili v Damašku atentátníci z Brigády Livá al-Islám (Prapor islámu). Vypálili na něj rakety, uvedla agentura Reuters. Syrská vláda útok popřela. Televize ve čtvrtek ráno odvysílala záběry, jak nezraněný Asad přišel do mešity na úvod svátku Íd al-Fitr, kterým končí ramadán.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bašár Asad přichází po údajném atentátu nezraněn do mešityVideo: Reuters

 
Článek

Vláda útok rezolutně popřela: "Tyto informace jsou naprosto lživé. Prezident ráno řídil sám svůj automobil, zúčastnil se modlitby, zdravil se s lidmi. Vše je normální," řekl v televizi ministr informací Umrán Zuhbí.

O útoku informovalo několik opozičních zdrojů. Člen útočící skupiny Islám Alúš řekl ve čtvrtek agentuře Reuters, že vzbouřenci vypálili rakety, které zasáhly kolonu s Asadem jedoucím do mešity Anas bin Malik v damašské čtvrti Malki, kde má i svou rezidenci. I další opoziční aktivisté informovali o raketovém útoku ve čtvrti.

Státní televize pak odvysílala záběry modlícího se prezidenta. Neměl zranění.

"Modlíme se k Bohu a čekáme na zprávu z bojiště o výsledku akce," sdělil zdroj Reuters. "Asad nebyl zasažen, ale máme informace z vládního zdroje, podle nějž jsou oběti mezi Asadovými lidmi," sdělil další spolupracovník zdroj agentury.

O údajném útoku na Asadův konvoj informoval jako první povstalecký generál Firás Bitar. Řekl stanici Al-Arabíja, že opozice získala informaci o tom, kam se bude Asad přesouvat. Jiný oponent vlády Vahíd Sagar téže televizi řekl, že Asad nakonec mohl jet v jiné koloně.

Další detaily o útoku nejsou známy. Opozice pouze informovala, že byly z bezpečnostních důvodů uzavřeny všechny ulice vedoucí do damašské čtvrti Ravda, v níž je prezidentův úřad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám