Hlavní obsah

Asad chce znovu kandidovat, válka prý bude ještě dlouhá

Damašek

Syrský prezident Bašár Asad odmítl předat svou funkci někomu z opozice, kterou neuznává. V rozhovoru pro agenturu AFP řekl, že je velká šance, že bude v letošních prezidentských volbách kandidovat. Současně odmítl odpovědnost armády za masakry spáchané v syrském konfliktu, který stál životy více než 100 000 lidí.

Foto: ČTK/AP

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

"Myslím, že mé kandidatuře nic nebrání. Pokud si to veřejnost bude přát, nebudu váhat ani vteřinu. Existuje velká šance, že kandidovat budu," prohlásil Asad, jenž je u moci od roku 2000, kdy vystřídal svého zemřelého otce Hafíze.

Syrský prezident poskytl rozhovor v neděli, jen několik dní předtím, než mají ve Švýcarsku začít mezinárodní jednání o mírovém ukončení bojů. Asad ale odhadl, že válka proti povstalcům potrvá ještě dlouho.

Ty, kdo bojují proti jeho armádě v Sýrii, označil stejně jako v minulosti za teroristy, přičemž odmítá rozlišovat jednotlivé povstalecké skupiny. "Jakýkoli politický výsledek, který nezahrne boj proti terorismu, bude bezcenný," prohlásil k chystané mírové konferenci v Ženevě.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Opozice je podle Asada "výtvorem" zahraničních rozvědek. "Přijedou k hranici na půl hodiny a pak utíkají. Jak by se mohli stát členy vlády? Copak může ministr pracovat zvenku? To jsou naprosto nerealistické nápady a můžeme je považovat za žert," řekl s poukazem na exilovou opozici.

Reklama

Související témata:

Související články

Převoz chemických zbraní ze Sýrie vázne

Převoz chemických zbraní z několika syrských skladišť do přístavu Latakíja se kvůli špatné bezpečnostní situaci v Sýrii výrazně zpomalil. Během své návštěvy...

Výběr článků

Načítám