Hlavní obsah

Armáda v Damašku nasadila elitní divizi, v Sýrii zahynulo už 20 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

V syrských městech Damašek a Halab v neděli propukly další prudké boje. V Damašku byla nasazena elitní čtvrtá divize, která zahájila za podpory vrtulníků útok na severovýchodní předměstí Barzá. Vojáci jsou rozmístění i na západním předměstí Mazza. Počet obětí bojů se podle opozice blíží 20 000.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky bojů v Damašku Video: Reuters

 
Článek

Útok na čtvrť Barzá podniká čtvrtá divize, které velí bratr prezidenta Bašára Asada Mahír. Kvůli ofenzívě utekli tamní obyvatelé. Domy ostřelují bitevní vrtulníky a na střechách budov jsou rozmístěni ostřelovači.

Foto: Reuters

Hořící nákladní automobil na předměstí Damašku

Velký počet vojáků a techniky je i ve čtvrti Kábún, kterou také načas ovládali vzbouřenci. „Režim rozdělil Kábún do sektorů pomocí tanků rozmístěných na hlavních ulicích a křižovatkách, které brání bojovníkům, aby se volně pohybovali,“ řekl jeden z rebelů listu New York Times.

Foto: Reuters

Vyhořelý obrněný transportér v Damašku

Z damašské čtvrti Mazza se stáhli opoziční bojovníci po silné palbě ze vzduchu i ze země

Vláda už avizovala, že Damašek ovládá, i když opozice uvádí, že se na části území města bojuje stejně jako na předměstích metropole.

Foto: ČTK/AP

Následky bojů na předměstí Damašku

Tvrdé boje pokračují od soboty také v Halabu (Aleppo) na severu země. Tam se pod palbou tanku zřítil dům. Bojuje se u budov velitelství tajné služby. Povstalci ovládli také nedaleký pohraniční přechod do Turecka, uvedla SkyNews.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Tvrdé boje přicházejí po týdnu, během něhož vzbouřenci dosáhli výrazných úspěchů, když se jim podařilo na čas ovládnout hned čtyři damašské čtvrti. Při atentátu během zasedání bezpečnostní rady byli zabiti čtyři vysocí představitelé režimu včetně ministra obrany. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Zničený nákladní automobil na předměstí Damašku

Podle opoziční syrské organizace na ochranu lidských práv S0HR si boje a násilí od 15. března 2011 vyžádaly 19 016 obětí. Je mezi nimi 13 296 civilistů, 4861 příslušníků syrských vládních sil a 949 zběhů, kteří se přidali k opozici.

Foto: ČTK/AP

Osobní automobil přejetý tankem jižně od Damašku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám