Hlavní obsah

Arabští výtržníci v Izraeli zabili Žida. Jeho ledvina pak zachránila Arabku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Minulý týden napadla 56letého židovského muže Jigala Jehošuu v izraelském Lodu skupina arabských výtržníků. Házeli na něj kameny a způsobili mu poranění hlavy, kterým v pondělí Izraelec podlehl. Jeho rodina se rozhodla darovat orgány, transplantace ledviny pak zachránila 58letou Randu Avajsovou. Arabku, která čekala na vhodného dárce sedm let.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Pohřeb Jigala Jehošuy

Článek

„Je to ušlechtilý čin, teď jsme jako rodina,“ poděkovala křesťanka Avajsová Jehošuově ženě, která s transplantací souhlasila, stejně jako zbytek rodiny.

„Byl to dobrosrdečný člověk s velkým srdcem. Jeho památku jsme uctili tím, že jsme darovali jeho orgány,“ řekl stanici Fox News Jehošuův bratr Efi.

Izraelská krize: Lynčování Arabů i Židů, mrtvé dítě a 1500 vypálených raket

Blízký a Střední východ

Randa Avajsová se díky nové ledvině rychle uzdravuje a podle své dcery Nivín se těší na snazší život, který ji čeká. „Jehošuově rodině jsme moc vděční. Ze stavu maminky mám radost, zároveň cítím bolest za tragédii, která se odehrála,“ řekla Nivín listu The Times of Israel.

„Žádní Židé a Arabové, ale prostě lidé”

Dodala, že lidé by si z tohoto příkladu měli vzít ponaučení, že neexistují Arabové a Židé, ale pouze lidé, kteří spolu musí žít a vycházet.

„Židovskou“ ledvinu v těle Arabky Avajsové označil za symbol naděje také lékař Abed Halajla z nemocnice Hadasa v Jeruzalémě, který transplantaci prováděl. Obě rodiny si teď přejí, aby tento případ přinesl mír mezi Židy a Araby.

Reklama

Výběr článků

Načítám