Hlavní obsah

Apokalypsa v Aleppu: Lékaři jsou ve zdevastovaném syrském městě bezmocní

– Aleppo

Roztrhaná těla, potoky krve, přeplněné nemocnice. Povstalecké čtvrti v syrském městě Aleppo, bez ustání intenzivně bombardované letadly syrského režimu nebo jeho spojence Ruska, zažívají scény jako z apokalypsy. V jedné z posledních nemocnic, které tam ještě fungují, ukládají zdravotníci kvůli nedostatku lůžek raněné i na zem, píše agentura AFP.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Lékařům v Aleppu už došly konzervy s krví,

Článek

"Zranění nám umírají před očima a my nezmůžeme nic," říká lékař Ahmad. Chce, aby jeho totožnost i místo, kde se nemocnice nachází, zůstaly v utajení. Má obavy, že by se zařízení stalo terčem bombardování.

Kolem něj na zakrvavené zemi naříkají muži i děti bolestí. "Nemůžeme pro ně nic udělat, zejména pro ty, kteří byli zasaženi do hlavy. Chybějí nám krevní konzervy a infúze, potřebujeme dárce," řekl Ahmad zpravodaji agentury AFP.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Bombardováním zdevastovaná část Aleppa držená povstalci.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Bombardováním zdevastovaná část Aleppa držená povstalci.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Bombardováním zdevastovaná část Aleppa držená povstalci.

Ve východním Aleppu, které ovládají rebelové a na něž už několik dní dopadají bomby a granáty, jsou už jen tři nebo čtyři nemocnice. Ty ale nemohou pojmout desítky obětí ofenzívy syrského režimu, který se snaží převzít nad povstaleckými čtvrtěmi kontrolu.

"Musíme provádět velké množství amputací, abychom je zachránili, jiné možnosti léčby nemáme," dodal Ahmad.

Foto: ČTK/AP

Lékaři v Aleppu dělají, co mohou, přesto to nestačí.

Foto: Stringer, Reuters

Fotografie pětiletého Umrána Dakníše sedícího v sanitce poté, co byl vytažen z trosek domu zříceného po náletu na Aleppo, obletět svět. Na další fotografii je i se svou sestrou, kterou se rovněž podařilo zachránit.

Na jedné z postelí sedí zraněný chlapec a potichu si prohlíží své zaprášené a zakrvácené ruce. Připomíná malého Umrána z fotografie, která v srpnu obletěla svět a na které je zraněný chlapec, jak po bombardování Halabu sedí v ambulantním křesle a čeká na ošetření. Když mu sestra otírá obličej, chlapec se bolestivě šklebí.

Právě přišel o svého bratra, několikaměsíčního kojence. Dům jeho rodiny ve čtvrti Bab al-Najráb byl zničen. "Byli jsme doma, když na naši ulici zrovna dopadla střela," vypráví jeho otec.

Polovina budovy se zřítila a naše miminko to zasáhlo do hlavy. Zemřelo na místě.
Nejmenovaný civilista

"Polovina budovy se zřítila a naše miminko to zasáhlo do hlavy. Zemřelo na místě," vypráví a bojuje při tom s pláčem, když se dívá na zakryté tělíčko. Kvůli rozsáhlým poraněním hlavy nechtěl, aby to viděla jeho žena.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Bombardováním zdevastovaná část Aleppa držená povstalci.

Foto: ČTK/AP

Bombardováním zdevastovaná část Aleppa držená povstalci.

Ve čtvrti Bustán al-Kasr, která se nachází blízko linie rozdělující město, lidé právě čekali ve frontě na nákup, když je zasáhly střely. Zemřelo nejméně sedm z nich. Na místě byly potoky krve, těla bez končetin a vyděšení zranění, kteří bloudili zasaženou ulicí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V troskách domu v Aleppu uvízla holčičkaVideo: AP

Z některých ulic Aleppa zbyly jen hory sutin ze zřícených budov, zničených sloupů elektrického vedení, torz vyhořelých aut - tichých svědků ničivého bombardování. Jen tu a tam je vidět chodce, kteří si nevěřícně prohlížejí trosky domů, zřícené balkóny a rozbitá okna. Občas pohlédnou se znepokojením na oblohu.

V jiné části města někdo prohledává suť holýma rukama a snaží se nalézt svého strýce. "Přispěchala ho sice zachránit civilní obrana, jenže přišel další úder a zranil šest dobrovolníků. Tak odešli."

Další příměří je v nedohlednu

Příměří, které vyjednaly Spojené státy a Rusko, vydrželo jen sedm dní a naděje na jeho prodloužení vyhasly poté, co Američany vedená koalice omylem zaútočila na konvoj syrské armády a kdosi zničil konvoj OSN a Červeného půlměsíce (kříže) s humanitární pomocí. [celá zpráva]

Kdo za zničením konvoje stál, není jasné. Ruský ministr Sergej Lavrov v New Yorku vyzval k vyšetření incidentu.

To požaduje také britský ministr zahraničí Boris Johnson, jenž podle BBC prohlásil, že pokud mají ve zničení konvoje prsty Rusové, dopustili se válečného zločinu.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Britský velvyslanec v Radě bezpečnosti OSN Matthew Rycroft v neděli přímo obvinil Rusko, že se v Sýrii po boku tamního vládnoucího režimu dopouští válečných zločinů.

Reklama

Související články

Dva milióny obyvatel Aleppa se ocitly bez vody

Humanitární katastrofa ve válkou zdevastovaném syrském Aleppu se nadále prohlubuje. V ulicích po pondělním prolomení příměří dál zuří boje a město se navíc...

Výběr článků

Načítám