Hlavní obsah

Američtí vojáci zabili v Afghánistánu šest lidí včetně dvou dětí

– KÁBUL

Šest Afghánců včetně dvou dětí a jedné ženy zahynulo při akci amerických sil proti muslimským radikálům v provincii Chóst na východě země. Američané přiznali smrt ženy a jednoho chlapce. Současně oznámili, že zabili několik radikálů.

Foto: Kamal Sadat , Reuters

Afghánci z Mukibelu truchlí nad oběťmi

Článek

Mluvčí místní správy uvedl, že šest civilistů zahynulo při razii ve vesnici Mukibel. Odvolal se na tvrzení vesničanů. Oběťmi jsou členové rodin dvou bratrů. Gul Kásim dodal, že vojáci vnikli do dvou domů, kde zabili tři muže, ženu a dvě děti. Podle vesničanů byli dva další muži zadrženi.

Američané pátrali po radikálovi

Mluvčí koaličních sil v Afghánistánu major Chris Belcher uvedl ve vyjádření, že vojáci pátrali po radikálovi jménem Bismullah, který je zodpovědný za kladení náloží k silnicím a za pašování zbraní.

Dodal, že jednotka se na razii dostala pod palbu radikálů, kterou opětovala a několik jich zabila. Mezi mrtvými je údajně i Bismullah. Žena a chlapec podle něj zahynuli při přestřelce. Byli v domě, z něhož stříleli radikálové. „Je politováníhodné, že radikálové nadále vystavují nevinné životy riziku, které provází jejich činnost,“ uvedl major. Z jeho prohlášení vyplývá, že mrtvá těla dvou dětí a ženy objevili američtí vojáci až po přestřelce, když prohledávali dům, v němž se střelci ukrývali.

Afghánci protestují

Akcí jsou obyvatelé pobouření. Ve středu skandovali protiamerická a protibushovská hesla. "Připojíme se ke svaté válce" a "Smrt Bushovi", skandovali místní muži před pohřbem. Vysoký počet civilních obětí spojeneckých bojových operací v Afghánistánu vnímají místní lidé mimořádně citlivě. Podporu Afghánců proto ztrácejí jak koaliční jednotky, tak vláda prezidenta Hamída Karzáího.

„Takové útoky rozhodně odsuzuji," prohlásil guvernér provincie Chóst Arsala Džamál. Zdůraznil, že afghánské jednotky nebyly do operace zapojeny a že koaliční síly naprosto nerespektují slib koordinovat bojové akce s afghánskou armádou. "Takový postup nás vylučuje a dělá z lidí nepřátele," upozornil.

Podle britské nevládní organizace Oxfam polovinu z loňských civilních obětí mají na svědomí mezinárodní síly a afghánští vojáci.

Reklama

Výběr článků

Načítám