Hlavní obsah

Američané zabili vůdce jemenské Al-Káidy, potvrdil Bílý dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy během operace v Jemenu zabily vůdce Al-Káidy na Arabském poloostrově Kásima Rimího. Informoval o tom ve čtvrtek Bílý dům, který tím potvrdil předchozí spekulace o vůdcově smrti. Jemenští radikálové pod Rimího vedením se před několika dny přihlásili k prosincovému útoku na vojenskou základnu na Floridě, kde saúdskoarabský kadet zabil tři lidi.

Foto: General Atomics

Bezpilotní letoun MQ-9 Reaper vyzbrojený raketami Hellfire

Článek

Americký bezpilotní letoun na konci ledna zaútočil na východě Jemenu na budovu, ve které se ukrývali radikální islamisté. Média od té doby spekulovala, že přitom přišel o život i vůdce Al-Káidy na Arabském poloostrově. Trump navíc na Twitteru tyto zprávy sdílel, oficiálně je ale potvrdil Bílý dům až ve čtvrtek večer.

„Na základě nařízení prezidenta Donalda Trumpa podnikly Spojené státy protiteroristickou operaci v Jemenu, která úspěšně eliminovala Kásima Rimího, vůdce Al-Káidy na Arabském poloostrově, a zástupce vůdce Al-Káidy Ajmána Zavahrího,” uvedl Bílý dům v prohlášení.

Američané zabili jemenského vůdce Al-Káidy, na jehož hlavu vypsali tučnou odměnu

Zahraniční

„Jeho smrt dále oslabí Al-Káidu na Arabském poloostrově a globální síť Al-Káidy a přiblíží nás k eliminaci hrozeb, které tyto skupiny představují pro naši národní bezpečnost,” uvedl Trump. „Budeme i nadále chránit americké občany tím, že vypátráme a zneškodníme teroristy, kteří nám chtějí ublížit,” dodal.

Rimí se k Al-Káidě přidal v 90. letech a pracoval v Afghánistánu pro Usámu bin Ládina. Al-Káidu na Arabském poloostrově, kterou Rimí založil, USA považují za nejhrozivější odnož Al-Káidy a jednu z nejnebezpečnějších teroristických organizací na světě. V minulosti ovládala velkou část území na jihu Jemenu, tamní armáda je však z větších měst vytlačila.

USA zabily největší vojenskou chloubu Íránu Sulejmáního

Blízký a Střední východ

Skupina se mimo jiné přihlásila k masakru v redakci francouzského týdeníku Charlie Hebdo v Paříži a k útoku na vojenské základně ve floridské Pensacole, který se stal začátkem prosince loňského roku.

Jedenadvacetiletý příslušník saúdskoarabského letectva Muhammad Šamrání tehdy s pomocí krátké střelné zbraně usmrtil tři lidi a dalších osm zranil. Teroristická organizace ho označila za mučedníka a hrdinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám