Hlavní obsah

Američané zabili jemenského vůdce Al-Káidy, na jehož hlavu vypsali tučnou odměnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američané zabili jemenského vůdce teroristické organizace Al-Káida Kásima Rimího. Informuje o tom list New York Times s tím, že Rimí, který opakovaně hrozil útoky na americké a evropské půdě, zemřel po útoku ze vzduchu.

Foto: Hani Mohammed, ČTK/AP

Logo Al-Káidy u silnice v provincii Abján (ilustrační foto)

Článek

Jedenačtyřicetiletý Rimí byl zabit nespecifikovaného dne v lednu letošního roku, podle listu, který se odvolává na zdroje z vlády, ale Američané čekali na potvrzení jeho smrti, než událost zveřejní.

V listopadu se měla CIA dozvědět o poloze Rimího od informátorů, vláda poté začala používat drony k jeho sledování.

Rimí byl veteránem Al-Káidy, působil ve výcvikových táborech v Afghánistánu, jejichž „teroristické stopy vedou k éře před útoky z 11. září,“ uvádí New York Times.

Trump bude ve středu osvobozen. Senát v procesu s prezidentem odmítl předvolat svědky

Zahraniční

Poté se vrátil do Jemenu, kde byl odsouzen na pět let vězení za plánování vraždy amerického velvyslance. Z vězení po pouhém roce unikl a rychle se začlenil do řad jemenské Al-Káidy. V roce 2015 vystřídal dosavadního vůdce jemenské odnože Násira Vahajšího, který byl zabit při náletu bezpilotního letounu.

Americká vláda nabídla odměnu pět milionů dolarů (cca 114 milionů korun) za všechny informace, které by vedly k dopadení Rimího. Později Američané částku zdvojnásobili na 10 milionů dolarů (cca 228 milionů korun), protože Rimí byl spojen s mnoha plány proti USA.

Pentagon potřetí zvýšil počty zraněných vojáků po íránském útoku

Amerika

V roce 2017 poslal Rimí prezidentovi Donaldu Trumpovi zvukovou zprávu, ve které se vysmíval útoku speciálních jednotek na základnu Al-Káidy v Jemenu. Tehdy došlo k první smrti amerického vojáka v boji za vlády Trumpa, uvádí CNN.

Reklama

Výběr článků

Načítám