Hlavní obsah

Američané překazili Islámskému státu masovou vraždu, zachránili 70 rukojmí

Washington/Kirkúk
Aktualizováno

Americký voják padl v Iráku při operaci speciálních sil, během níž bylo ve čtvrtek ráno osvobozeno 70 rukojmí zadržovaných Islámským státem u města Havidža na severu Iráku. Televizi CBS to potvrdil představitel ministerstva obrany David Martin. Zadrženým hrozilo, že je islamisté „popraví”.

Článek

Cílem operace bylo osvobodit rukojmí a dopadnout jejich věznitele, uvedl list The New York Times.

Pentagon podle BBC dodal, že operaci nešlo odložit. „Tato operace byla  pečlivě naplánována a spuštěna poté, co jsme dostali informaci, že rukojmí čelí hrozbě okamžité hromadné popravy,” řekl mluvčí Peter Cook. Podle něj je mezi osvobozenými dvacet iráckých vojáků.

Dodal, že při akci bylo zajato pět příslušníků Islámského státu a řada dalších jich byla zabita.

Zdůraznil, že akce byla podniknuta v souladu s americkou strategií boje proti IS, v jejímž rámci se cvičí a pomáhá iráckým silám.

První ztráta Američanů 

Jeden americký voják byl při akci zraněn a později zemřel. Stal se tak první americkou obětí operací proti IS od jejího loňského zahájení.

Iráčtí představitelé sdělili, že se operace účastnili příslušníci amerických i kurdských speciálních sil, které podporovaly americké vrtulníky. Zaútočili na vězení Islámského státu.

„Odřízly cesty a provedly úspěšný nájezd,“ zhodnotil akci speciálních sil guvernér provincie Kirkúk Nadžmaldim Karim.

Operaci předcházely americké nálety.

Reklama

Výběr článků

Načítám