Hlavní obsah

Američané objevili v Iráku archiv al-Kajdy

Novinky, rei
LONDÝN

Ve stanech poblíž severoiráckého města Sindžár při syrské hranici objevily loni v říjnu americké oddíly archiv dokumentů o rekrutech irácké odnože sítě al-Kajdá. Záznamy s životopisnými údaji a fotografiemi z dvanácti měsíců do srpna 2007 poskytují nejucelenější obraz o zahraničních občanech dobrovolně přicházejících do Iráku bojovat. Napsal to deník The Times.

Článek

Al-Kajdá podle Pentagonu loni v Iráku stála za více než 4500 útoků, přičemž zahynulo na 3870 lidí a dalších 18 000 bylo zraněno. Devadesát procent sebevražedných útočníků pocházelo ze zahraničí.

Archiv nalezený u Sindžáru poskytl informace o 600 zahraničních příslušnících, kteří se během roku do srpna 2007 dostali na irácké území, aby bojovali v řadách al-Kajdy.

Více než 40 procent z nich byli Saúdští Arabové, téměř stejný počet ale přišel ze severoafrických zemí jako Maroko, Alžírsko či Tunisko. Jen z Libye bylo 19 procent rekrutů, přičemž 52 mužů pocházelo z pobřežního města Darnah.

Nejmladšímu bylo patnáct let

Nejmladším bojovníkem byl patnáctiletý Saúd, nejstaršímu dobrovolníkovi bylo 54 let. Celkový věkový průměr byl mezi 24 a 25 lety, což naznačuje, že většina rekrutů mohla být nováčky. Mezi 157 lidmi, kteří uvedli své zaměstnání, bylo 43 procent studenty. Nejčastěji zmiňované profese byli učitelé (5), inženýři (4) a lékaři (3).

Většina rekrutů se měla stát sebevražednými bombovými útočníky (56 procent), dalším byla určena role bojovníků (42 procent). Zbylá dvě procenta mužů měla pracovat s médii.

Útoků koncem roku ubylo

Podle americké armády se přísun cizích dobrovolníků v druhé polovině loňského roku zpomalil, zejména díky lepší spoluprácí Sýrie a Saúdské Arábie, iráckých sunnitských vůdců a posílení amerických sil. Dokumentuje to i méně útoků ze strany povstalců v posledních měsících. Ty loni vrcholily tragickým březnem a dubnem.

Američané v současnosti bojují proti irácké al-Kajdě hlavně v severoiráckém Mosúlu, oblastech kolem Kirkúku, v provincii Dijála a jižně od Bagdádu.

Dokumenty nalezené u SindžáruObsahují informace o 600 zahraničních dobrovolnících.Většina z nich přišla ze Saúdské Arábie a severní Afriky.Nejmladšímu bylo 15, nejstaršímu 54 let.Dobrovolníci byli převážně studenti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám