Hlavní obsah

Američan chtěl v Jeruzalémě zaútočit na muslimské svatyně, tvrdí Izraelci

Jeruzalém

Izraelci v polovině listopadu zadrželi třicetiletého Američana, který údajně plánoval útoky na muslimská svatá místa v Jeruzalémě. Oznámilo to v úterý izraelské ministerstvo spravedlnosti s tím, že Adam Everett Livix, pocházející z Texasu, byl již obviněn a odborníci nyní zkoumají jeho psychický stav.

Foto: Jiří Roškot, Právo

Islámská svatyně na Chrámové hoře: Skalní dóm, a skála, na níž byl v 7. století postaven, je nejznámější pamětihodností Jeruzaléma.

Článek

Livix údajně spolupracoval se svým spolubydlícím, který slouží v izraelské armádě, s cílem získat 1,4 kilogramu vážící výbušninu. Policie prý jeho plány odhalila v říjnu a 19. listopadu byl zadržen.

Potíže se zákonem má i ve Spojených státech, kde by ho rádi vyslechli v souvislosti s blíže neupřesněnými drogovými zločiny.

Jak napsal izraelský deník The Jerusalem Post, Američan do Izraele přijel loni, žil ale dlouhou dobu mezi Palestinci na okupovaném Západním břehu Jordánu. Během výslechu se prý přiznal k několika podvodům a rovněž k plánování útoků proti svatým místům v Izraeli. Izraelské bezpečnostní složky na vyšetřování spolupracují s americkým Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI).

Reklama

Výběr článků

Načítám