Hlavní obsah

Al-Kajdá má nového vůdce pro Afghánistán

DUBAJ

Teroristická síť al-Kajdá má nového vůdce pro Afghánistán. Stal se jím Egypťan Mustafá abú Jazíd alias Saíd, jehož prohlášení ve čtvrtek odvysílala stanice al-Džazíra. Bývalý člen egyptské organizace Džihád slíbil věrnost Usámovi bin Ládinovi i jeho zástupci Ajmánovi Zavahrímu.

Článek

Mustafá abú Jazíd předtím znám nebyl a je to podle agentury Reuters také poprvé, co TV al-Džazíra odvysílala nějaký jeho komentář. Nejsou zřejmé ani důvody, jež al-Kajdá vedly k tomu, aby jej do svého čela dosadila.

Mustafá v prohlášení tvrdí, že al-Kajdá má "v Afghánistánu mnoho věrných" a kromě nich "stovky dobrovolníků připravených k mučednickým operacím v zemi". "Počet bojovníků roste," prohlásil. "Naším plánem bylo a je vyvést boj proti USA mimo Afghánistán a Irák, a proto jsme otevřeli výcviková střediska v Iráku, Afghánistánu, Alžírsku a Somálsku."

Mustafá je podle videa vousatý muž ve středním věku s brýlemi. Nahrávku, jejíž kvalita je dokonalá, nepořizoval v horách, nýbrž v uzavřeném bytě, pohodlně usazený.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám