Hlavní obsah

Al-Káida v Jemenu zaútočila na vojenskou základnu, zabila na 20 vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aden

Útok jemenské odnože Al-Káidy na armádní základnu si v pátek vyžádal životy nejméně devatenácti vojáků. S odvoláním na jemenské bezpečnostní zdroje to oznámila agentura AFP. Agentura AP hovoří o 20 mrtvých. Útok byl podniknut v pobřežní provincii Abján den po raketovém útoku šíitů na vojenskou přehlídku v Adenu a sebevražedném útoku, při nichž zahynulo padesát lidí, hlavně vojáků.

Foto: Nariman El-Mofty, ČTK/AP

Místo jednoho z útoků na vojenskou přehlídku v Adenu, při nichž zahynulo padesát lidí.

Článek

Terčem pátečního útoku se stala základna Al-Mafad na severu provincie Abján. Teroristům se podařilo proniknout do jejího areálu, ve kterém zůstali několik hodin, než je vytlačily přivolané posily. „Bojovníci Al-Káidy využili toho, co se stalo v Adenu, a zaútočili na základnu Al-Mafad a střetli se s vojáky,“ uvedl pro televizi Al-Džazíra představitel vládních bezpečnostních sil, který popsal i další postup vládních jednotek.

„Byly vyslány vojenské posily. S leteckou podporou koalice (vedenou Saúdskými Araby) byli ozbrojenci zabiti nebo vytlačeni. Operace trvala několik hodin,“ dodal představitel, podle kterého si útok jemenské Al-Káidy na Arabském poloostrově vyžádal devatenáct obětí. Počet mrtvých a okolnosti zásahu potvrdily televizi i další zdroje z bezpečnostních složek.

Foto: Novinky

Provincie Abjan v Jemenu

K předchozímu útoku se přihlásili šíité

K jednomu ze čtvrtečních útoků v Adenu se přihlásili povstalečtí šíité, kteří použili raketu a bezpilotní letadlo proti účastníkům přehlídky bezpečnostních sil a zabili 40 lidí. [celá zpráva]

Při sebevražedném atentátu, ke kterému se nikdo nepřihlásil, zemřelo jedenáct osob.

Aden je sídlem mezinárodně uznávané vlády, která má v rukou většinu území jižního Jemenu. Hlavní město Saná a sever ovládají šíité. Konflikt mezi nimi si už vyžádal životy asi 50 000 lidí. Vyhnány byly tři miliony lidí a dvě třetiny obyvatel jsou závislé na pomoci mezinárodních agentur. OSN situaci v Jemenu označuje za nejhorší humanitární krizi na světě.

Al-Káida chaosu v zemi využívá, aby upevnila své pozice na jihu Jemenu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám