Hlavní obsah

Ahmádínežád: Odsouzená novinářka by měla mít právo se hájit

Novinky, rei, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránský prezident Mahmúd Ahmádínežád v neděli navrhl, aby uvězněná novinářka íránsko-amerického původu měla v odvolacím řízení právo na vlastní obhajobu. Prezident to uvedl v dopise pro teheránského žalobce den poté, co byla Roxana Saberiová v sobotu odsouzena na osm let vězení za špionáž pro Spojené státy.

Foto: Reuters

Roxana Saberi při reportáři ve městě Bám, které v roce 2004 zničilo zemětřesení

Článek

Na odsouzení 31leté reportérky během krátkého a tajného procesu v Teheránu si důrazně stěžovala americká administrativa a pozorovatelé upozornili, že případ ovlivní americko-íránské vztahy.

Saberiová byla zatčena v lednu, protože si koupila v Íránu zakázaný alkohol. V březnu přišly íránské úřady s novým obviněním - že jí vypršela novinářská akreditace. O pár týdnů později se připojila špionáž, za kterou jí hrozil nejvyšší trest.

Soud začal v pondělí za zavřenými dveřmi. Očekávalo se, že potrvá dva až tři týdny, nakonec byl však verdikt osm let za mřížemi vynesen už v sobotu, řekl agentuře AFP otec novinářky Réza Saberi. [celá zpráva]

Dodal, že jeho dcera, která se nikdy nepřiznala ke špionáži, vyhlásí hladovku.

Dcera íránského otce a japonské matky vyrůstala ve městě Fargo v Severní Dakotě. V roce 1997 získala korunku tamní královny krásy a postoupila do celostátního finále. Na univerzitě vystudovala publicistiku a politické vědy.
V Íránu pracovala pro britskou BBC a americkou televizi Fox News i pro rozhlasovou stanici NPR. Informovala také o zemětřesení, které zpustošilo v roce 2004 historické město Bám. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám