Hlavní obsah

Na vůz palestinského premiéra pálili ozbrojenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Terčem atentátu se stal v pátek palestinský premiér Ismáíl Haníja z militantního hnutí Hamás. Na konvoj, ve kterém byl i Hamíjův vůz, stříleli ozbrojenci. Hamíja vyvázl z incidentu bez zranění.

Článek

Haníjův obrněný Mercedes zasažen nebyl, zato poslední vůz v koloně po zásahu vzplál. Jeho posádce, kterou tvořili členové bezpečnostních sil vládního radikálního hnutí Hamas, se podařilo z auta uniknout a nikdo neutrpěl zranění.

Agentura AP s odvoláním na palestinské bezpečnostní zdroje uvedla, že útok spáchali rozhořčení příbuzní aktivisty hnutí Fatáh, který byl zabit v nedávných potyčkách se stoupenci Hamásu.

Mluvčí vlády se snažil incident banalizovat a prohlásil, že útok v uprchlickém táboře Nusajrát nebyl pokusem o atentát na premiéra, ale že šlo jen o další vyřizování účtů mezi palestinskými frakcemi. Podobné násilnosti si tento měsíc podle agentury AP vyžádaly již nejméně 19 mrtvých.

Premiér, který je zároveň vůdcem Hamasu v pásmu Gazy, se vracel z projevu v jedné z místních mešit. Ve svém vystoupení mimo jiné odmítl jakékoli kroky předsedy palestinské samosprávy a šéfa Fatahu Mahmúda Abbáse, které by vedly ke svržení současné vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám