Hlavní obsah

Britové a Iráčané zahájili v Basře operaci Sindibád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BASRA

Britští a iráčtí vojáci ve středu zahájili bezpečnostní operaci, která má obnovit klid v jihoirácké Basře a umožnit její poválečnou obnovu. Sdělil to mluvčí britských jednotek v Iráku Charles Burbridge, podle jehož slov může akce, jíž se účastní tisíce vojáků, trvat i několik měsíců.

Článek

Do operace Sindibád bylo ve městě Basra nasazeno 2300 Iráčanů a 1000 Britů a v okolí operuje dalších 2000 britských vojáků. "Chceme Basru připravit tak, abychom ji mohli předat plně pod kontrolu Iráčanů," řekl Burbridge.

Druhé největší město Iráku bylo po invazi v roce 2003 ve srovnání s Bagdádem mnohem bezpečnější. Postupně se však i zde vytvořilo napětí mezi místními kmeny a přibylo násilí. Od loňska se šíitské milice postupně města zmocnily tím, že pronikly do policejních jednotek i vládních institucí. V červnu zde premiér Núrí Málikí vyhlásil výjimečný stav.

Obdoba akcí v Bagdádu

Burbridge řekl, že účastníci operace proberou všechny policejní stanice a budou se snažit vyřadit z jejich personálu milicionáře. Je to obdoba bezpečnostní operace, kterou Iráčané s pomocí Američanů provádějí také v irácké metropoli. Od léta tam prohledávají jednotlivé čtvrti a snaží se z nich vytlačit ozbrojené oddíly milicí.

"Nehodláme prohledávat dům od domu, ale máme povolení k prohlídkám, Jestliže nám agenti dodají informaci, že je určité místo potřeba prohledat, uděláme to. Zaměříme se ale i na zlepšení životních podmínek obyvatel. Budeme opravovat veřejné osvětlení a uklízet odpad v ulicích," tvrdil Burbridge.

Jednotky prý také dohlédnou na projekty obnovy nemocnic, škol a na zlepšení dodávek vody.

Reklama

Související témata:

Související články

Italové opouštějí Irák, násilí ale trvá

Irácké ozbrojené síly ve čtvrtek oficiálně převzaly z rukou Italů kontrolu nad provincií Zi Kar. Slavnostní akt se uskutečnil v Násiríji. Italové se nyní...

Výběr článků

Načítám