Hlavní obsah

Izrael zesílil bombardování a povolá 30 000 mužů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Do pátečního rána Izrael zesílil bombardování v Libanonu, zničil více než 130 cílů a vzdušné útoky pokračují. Vláda dovolila izraelské armádě povolat dalších 30 000 mužů.

Článek

Počet zasažených cílů bombardování je ve srovnání s předešlými dny dvojnásobný. Islámští fundamentalisté pálily rakety na města izraelská Akre a  Safed. Sirény vzbudily i obyvatele města Haifa, ale žádné zásahy raketami nebyly zjištěny.

Přestřelky mezi Hizballáhem a izraelskou armádou v libanonském Bint Džbejlu pokračují v i v pátek. Podle izraelského rádia ráno přišlo o život pět bojovníků Hizballáhu. Izrael se rozhodl nerozšiřovat nyní boje s Hizballáhem v jižním Libanonu, ale vláda povolila armádě, aby povolala do aktivní služby na 30 000 záložníků pro případ, že by se boje zintenzívnily.

Izraelské letouny a vrtulníky podnikly v noci na pátek více než 60 náletů na základnu šíitského hnutí Hizballáh v jižní části údolí Bikáa. Čtyři vrtulníky vystřelily osm raket vzduch-země na oblast Kilia-Dalafa, která je přístupovou oblastí do jižního Libanonu. Předtím stíhací bombardéry podnikly ani ne za hodinu více než 55 náletů, které byly zaměřeny na stejný cíl. Místní obyvatelé potvrdili, že Hizballáh má v této oblasti rampy pro vystřelování raket.

Radikální hnutí má pozice v desítce šíitských lokalit, které jsou na okraji ostřelovaného sektoru. Izraelský rozhlas uvedl, že na základně Hizballáhu byly uskladněny rakety dlouhého doletu. Letadla také odstřelovala a poškodila další silnice na jihovýchodě Libanonu. Bomby opakovaně zasáhly i město Nabátijá, kde zahynul jeden člověk a čtyři děti utrpěly zranění.

Blair proti EU

Do USA odletěl britský premiér Tony Blair, aby s prezidentem Georgem Bushem projednal situaci na Blízkém východě. Blair čelí podle agentur rostoucí kritice, že se v konfliktu bezvýhradně postavil na stranu USA, které podporují Izrael, a vzepřel se tak převažujícímu stanovisku v Evropské unii požadujícímu příměří. Podle jeho mluvčího bude britský ministerský předseda usilovat v Radě bezpečnosti OSN o to, aby přijala rezoluce k řešení krize již počátkem příštího týdne.

OSN se vyhnula ostré kritice Izraele a vydala opatrné prohlášení [celá zpráva]

Stáhli se z Gazy

Izraelské jednotky se v pátek stáhly ze severní části města Gaza po dvoudenní operaci proti palestinským ozbrojencům, která stála životy tří desítek Palestinců. O život přišel také třináctiletý chlapec. Zároveň bylo nalezeno tělo činitele Hamasu. Při útoku izraelského letectva utrpělo zranění sedm lidí.

Podle agentury Reuters se z východní a severní části města Gaza stáhly desítky izraelských tanků a obrněných vozů. Polovinu z třicítky palestinských obětí tvoří civilisté, tvrdí svědkové a palestinské bezpečnostní zdroje. Armáda potvrdila, že se stahuje, protože operace skončila.

Nálet podnikla izraelská letadla na domy palestinských radikálů a železářský obchod v pásmu Gazy. Podle lékařů a očitých svědků bylo zraněno sedm lidí. Izraelská armáda uvedla, že podnikla několik leteckých útoků na budovy, kde se vyrábějí a skladují zbraně. Některé podle ní patřily ozbrojencům z palestinského vládnoucího hnutí Hamas.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám