Hlavní obsah

Islámský stát potvrdil smrt Bagdádího a stanovil nového vůdce

Teroristická organizace Islámský stát (IS) potvrdila smrt svého vůdce abú Bakra Bagdádího i mluvčího abú Hasana Muhádžira. V audionahrávce, kterou zveřejnila agentura radikálů Amak, je uvedeno také jméno Bagdádího nástupce. Podle agentury Reuters je to abú Ibráhím Hášimí Kurajší, agentura AP nástupce označuje jménem abú Ibráhím Hášimí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pentagon zveřejnil první záběry ze zásahu proti BagdádímuVideo: Reuters

 
Článek

Bagdádí se zabil na útěku při víkendové operaci amerického speciálního komanda na severozápadě Sýrie. Zemřel při explozi, kterou sám způsobil odpálením nálože, spolu s ním zemřely i jeho tři děti.

Spojenci Američanů v této operaci byli syrští Kurdové. Ti oznámili, že krátce po Bagdádím byl u Džarábulusu zabit rovněž Muhádžir, který byl podle kurdských zdrojů "Bagdádího "pravou rukou".

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Hlava teroristické organizace Islámský stát abú Bakr Bagdádí

Mluvčí na nahrávce podle agentury AP vyzývá stoupence Islámského státu, aby přísahali věrnost novému chalífovi. Na adresu Američanů vzkázal: "Neradujte se." "Ó muslimové, ó mudžáhidíni, vojáci Islámského státu...oplakáváme velitele věřících abú Bakra Bagdádího," říká se na nahrávce.

Pentagon ve středu zveřejnil záběry pořízené při zásahu. Bagdádího tělo Američané shodili po identifikaci do moře. Bagdádí kromě sebe zabil ještě dvě děti a v jeho domě zahynuli jeden muž a čtyři ženy, které na sobě měly vesty s výbušninami. Neupřesněný počet ozbrojenců byl zabit v odvetné palbě, když stříleli na americké vrtulníky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám