Hlavní obsah

V Gaze vylepšili zápalné balony. Jedním zažehnou hned několik požárů pustošících Izrael

Teroristické skupiny v Pásmu Gazy zřejmě přišly na novou metodu jak maximalizovat škody způsobené zápalnými balony a draky vypouštěnými nad území Izraele. Z balonů nyní kape zapálená hořlavina už za letu, což zvyšuje počet ohnisek požárů vyprahlých izraelských porostů, informoval ve čtvrtek izraelský list Jediot Achronot.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Izraeli hasí požáry způsobené zápalnými balony HamásuVideo: Reuters

 
Článek

Zápalné balony používají militanti z Pásma Gazy, které ovládá palestinské hnutí Hamás, k pustošení izraelského území. S příchodem horkého letního počasí v uplynulých týdnech přibylo těchto útoků a izraelští hasiči evidují desítky požárů v okolí hranice s pásmem.

Poslední vylepšení palestinských zápalných zařízení zahrnuje použití pomalu hořící pojistky, která během letu uvolňuje ohnivé kapky. Jeden balon či drak nyní může zažehnout i několik ničivých požárů.

Izraelská armáda to zjistila poté, co po uhašení několika požárů v okolí hranice s pásmem nenašla na místě žádné stopy po balonu nebo draku. Například v úterý byly zaznamenány tři požáry v lese Kissufim, a to poměrně nedaleko od sebe, ale hasiči nenašli žádné zařízení, které je způsobilo. Další požáry vypukly v lesích Be'eri a Šokeda v oblastech Eškol a Sdot Negev.

Foto: Profimedia.cz

Vojáci u jednoho ze zápalných balonů, který dopadl na izraelské území, aniž by způsobil škody. Jiné ale dokážou zažehnout hned několik požárů najednou.

„Palestinci to vnímají jako úspěch. Tato hrozba by neměla být brána na lehkou váhu. Ačkoliv to vypadá relativně neškodně, je samozřejmě nebezpečné a může to být smrtící,“ citoval list jednoho z bezpečnostních koordinátorů obcí u hranice s pásmem.

Izraeli není jasné, proč se Hamás snaží eskalovat situaci právě teď, když je v platnosti jinak v zásadě dodržované příměří a radikální hnutí má šanci uspět v jednání o další příliv peněz z Kataru a povolení dovozu stavebního materiálu.

Izraelci uzavřeli rybářům pobřežní vody

Izraelská armáda ve středu reagovala na vypouštění zápalných balonů a draků nezvyklým krokem. Až do odvolání uzavřela pobřežní vody u Pásma Gazy palestinským rybářům. Izraelští armádní představitelé přitom dali najevo, že takové opatření není zrovna efektivní, neboť trestá ty nejzranitelnější rodiny v oblasti, pro které je rybolov jedinou obživou. Podle politického vedení však Izrael nemá jinou alternativu.

Brzy po vyhlášení opatření ze strany Izraele palestinští radikálové odpálili ve čtvrtek nad ránem z Pásma Gazy raketu na jižní Izrael. Zachytil ji však izraelský systém protivzdušné obrany Iron Dome, uvedla izraelská armáda.

K odpálení rakety se nepřihlásila žádná palestinská organizace. Podle agentury AP šlo patrně o reakci na uzavření rybolovné zóny.

Židovský stát na palestinskou enklávu uvalil v roce 2007 blokádu poté, co území ovládlo radikální hnutí Hamás. To požaduje uvolnění blokády. Už více než rok se téměř každý týden na hranicích mezi Pásmem Gazy a Izraelem konají protesty Palestinců. Příměří uzavřené v květnu mezi Izraelem a Hamásem je však v zásadě dodržováno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám