Hlavní obsah

Ve věku 96 let zemřel Semion Rosenfeld, poslední z vězňů v Sobiboru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 96 let zemřel v pondělí v nemocnici v Rehovotu poblíž Tel Avivu Semion Rosenfeld, poslední přeživší z nacistického vyhlazovacího tábora Sobibor. Rosenfeld byl účastníkem povstání v Sobiboru, kterému se podařilo uprchnout a přežít. V táboře nacisté zavraždili kokem 250 tisíc lidí.

Foto: Profimedia.cz

Sobibor nacisté zdemolovali, aby zahladili stopy po místě, kde vraždili.

Článek

„Semion Rosenfeld, který přežil holocaust a poslední ze Sobiboru, zemřel. Semion se narodil v roce 1922 v malé vesnici na Ukrajině. Připojil se k Rudé armádě, byl zajat nacisty, ale podařilo se mu uniknout z tábora smrti a pokračovat v boji s nacisty. Nechť je jeho paměť požehnána,“ napsal na Facebooku premiér Benjamin Netanjahu.

Rosenfeld v roce 1940 vstoupil do Rudé armády, následujícího roku ale padl do zajetí. Poslali ho do koncentračního tábora v Minsku a v roce 1943 do Sobiboru na jihovýchodě území dnešního Polska. Nacisté tábor zlikvidovali 17. října 1943 a pouhé tři dny předtím tam vypuklo povstání, nejznámější v historii koncentračních táborů.

Vzbouřilo se tehdy 300 vězňů, kteří zabili 11 členů SS a také několik ukrajinských strážců. Nacisté 170 uprchlíků zajali a zastřelili. Němci byli po vzpouře v šoku a okamžitě se rozhodli tábor i se zbytkem vězňů zlikvidovat.

Rosenfeld přežil v lese s malou skupinou dalších. V roce 1944 se znovu připojil k Rudé armádě a byl v jednotce, která pomohla obsadit Berlín. V roce 1990 se přestěhoval do Izraele.

Podle dokumentace památníku Jad Vašem, který shromažďuje informace o holokaustu, válku přežilo 50 účastníků povstání. Rosenfeld žil na konci života v domově důchodců zřízeném Židovskou agenturou.

Srovnatelný s povstáním v Sobiboru je pouze útěk vězňů z dalšího vyhlazovacího tábora, Treblinky,a v srpnu 1943. Ze sedmi set vězňů se tehdy zachránila asi desetina a i po tomto povstání Němci začali tábor na východě dnešního Polska likvidovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám