Hlavní obsah

Sýrie používá v Idlibu kazetové bomby, tvrdí SkyNews

Idlib

Reportéři televize SkyNews našli v syrské provincii Idlib důkazy, že syrské vládní síly používají při náletech na tuto poslední provincii drženou vzbouřenci kazetové bomby, které jsou ve většině zemí zakázané. Syrská armáda se od jara pokouší dobýt Idlib ovládaný radikály ze skupiny Haját Tahrír aš-Šám, napojené na Al-Káidu. Od neděle si boje vyžádaly čtyřicet obětí.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Bombardováním poničený Idlib

Článek

Reportéři SkyNew viděli v Idlibu mnoho stříbrných špičatých rozbušek, o nichž jim řekly opoziční skupiny, že jsou to zbytky kazetových bomb. Několik jich sebrali a dva britští experti jim potvrdili, že mohou být použité v kazetové munici. Slouží k rozptýlení submunice, která je v kazetové bombě. Ta je ve většině zemí zakázaná, úmluvu o jejím zákazu však nepodepsaly Sýrie ani USA, Rusko a Čína.

O použití kazetové munice v Idlibu informovala už loni v půlce září Amnesty International. Mezi 7. a 10. zářím zdokumentovala nejméně 13 útoků, kdy byly shozeny kazetové nebo barelové bomby. V případě kazetových bomby se jednalo o malé bomby 9N235, v jednom případě byly v hlavici rakety ráže 220 mm 9M27K z raketometu Uragan. Už v roce 2014 byla v Sýrii tato submunice použita v hlavicích raket 9M55K ráže 300 mm.

Foto: ČTK/AP

Při náletu poškozená budova ve městě Ariha v Idlibu

Naopak použití barelových bomb britští reportéři neviděli, i když spatřili nad městy kroužit vrtulníky, z nichž se obvykle shazují.

Terčem nemocnice

Reportéři SkyNews také navštívili několik nemocnic a zmínili, jaký v nich panuje strach, protože právě nemocnice jsou častými terči útoků. Světová zdravotnická organizace potvrdila, že během tří týdnů bylo podniknuto dvacet útoků na 18 zdravotnických zařízení. Až na jedno jsou od té doby všechna vyřazena z provozu. Jsou terči, byť OSN sdělila přesné souřadnice 235 škol, nemocnic a dalších klíčových zařízení Rusku, Turecku a USA, aby byly tyto budovy ušetřeny a netrpělo civilní obyvatelstvo.

Foto: Reuters

Dým stoupající z polí u města Hbit v provincii Idlib

Agentura AP uvedla, že satelitní snímky ukazují, že munice také zapálila pole u Kafr Nabúda a shořely i olivovníkové sady na severozápadě Idlibu.

Americké ministerstvo zahraničí vyjádřilo v úterý nesouhlas s útoky na civilisty. „Útoky, které neberou ohled na civilisty a veřejnou infrastrukturu jako školy, tržiště a nemocnice, jsou bezohledným stupňováním konfliktu. Je to nepřijatelné,” sdělila mluvčí ministerstva Morgan Ortagusová.

Desítky mrtvých

V bojích na severozápadě Sýrie přišlo v úterý o život deset civilistů, mezi nimiž byly čtyři děti. Oznámila to agentura AFP s tím, že do neděle počet civilních obětí v provincii Idlib přesáhl čtyři desítky. V pondělí bylo mrtvých 19 včetně šesti dětí.

Foto: Reuters

Vypálená pole u Kafr Nabúda

V úterý podle exilové organizace SOHR syrská letadla bombardovala zejména oblast Džabal Závíja na jihovýchodě Idlibu, odkud právě pochází deset obětí. V Kafr Nablu na severu Idlibu dělostřelecká palba zasáhla nemocnici. Podle mluvčího Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) je zařízení poškozeno a nemocnice byla nucena zastavit provoz. Ředitel nemocnice řekl, že zásah zničil vybavení i generátory, které začaly hořet.

Syrská armáda se svými spojenci se snaží dobýt Idlib, který je poslední provincií, nad níž vláda nemá kontrolu. Boje si od konce dubna podle AFP vyžádaly mezi civilisty 260 obětí. Dějištěm prudkých střetů je provincie Idlib a přilehlé oblasti sousedních provincií Hamá, kde jsou boje nejtvrdší, Aleppo a Latákíja.

Foto: ČTK/AP

Bílé helmy odnášejí zraněného ve městě Ariha v provincii Idlib

Rusko, coby spojenec Damašku, a Turecko, které podporuje část opozice, loni uzavřely dohodu o demilitarizované zóně, která měla v této části Sýrie od sebe oddělit vládní jednotky a oddíly radikálů. Dohoda měla ušetřit Idlib vládní ofenzivy, kterou Damašek připravoval. Radikálové, kteří v lednu oblast ovládli, se odmítli z vyčleněného území stáhnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám