Hlavní obsah

Tálibán zabil na západě Afghánistánu sedm policistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové radikálního hnutí Tálibán, kteří zaútočili v noci na sobotu na kontrolní stanoviště vládních bezpečnostních sil v západoafghánské provincii Badghís, zabili sedm policistů a tři další zranili.

Foto: Parwiz Parwiz, Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

Oznámil to člen provinční vlády, Tálibán se k útokům zatím nevyjádřil. Afghánský ministr vnitra v sobotu zároveň informoval o dvou různých koaličních náletech v součinnosti s afghánskými silami, cílených na základny organizace Islámský stát ve východní provincii Kunar.

Podle ministra bylo při těchto úderech zabito 43 radikálů z IS, mezi nimi několik Pákistánců a Uzbeků včetně prominentního uzbeckého vojenského vůdce identifikovaného v ministrově prohlášení pod jménem Ismáíl.

Ve východní provincii Ghazní v sobotu podle agentury AP desítky lidí přinesli před guvernérův úřad osm těl. Šlo podle nich o civilisty zabité při vojenských operacích. Mluvčí provinčního guvernéra potvrdil, že nejméně pět civilistů bylo zabito v noci na sobotu afghánskými a mezinárodními silami, které provádějí operace proti Tálibánu ve třech oblastech této provincie.

Hnutí Tálibán, které v roce 2001 svrhla mezinárodní koalice vedená Spojenými státy, bojuje proti cizím vojskům v Afghánistánu a snaží se svrhnout Západem podporovanou afghánskou vládu. Vláda v Kábulu má pod kontrolou čím dál menší část afghánského území. Podle zprávy, kterou na konci ledna zveřejnil úřad amerického zvláštního generálního inspektora pro obnovu Afghánistánu (SIGAR), držela vláda asi 54 procent ze 407 okresů. Zbytek Afghánistánu je buď pod přímou kontrolou Tálibánu, nebo se o něj bojuje.

Příměří Tálibán odmítl

Islamistické hnutí Tálibán jedná o podmínkách ukončení občanské války se Spojenými státy, odmítá ale zatím mluvit přímo s afghánskou vládou, kterou považuje za loutkový režim v područí USA. Tálibán odmítl také pozvání na zasedání Velké rady, které se tento týden konalo v Kábulu.

Velká rada (Lója džirga), která sdružuje kmenové stařešiny, politické a náboženské vůdce země, v pátek na závěr zasedání vyzvala afghánskou vládu a povstalecké hnutí Tálibán k "okamžitému a trvalému" příměří. Klid zbraní by měly obě znepřátelené strany začít dodržovat s blížícím se nástupem muslimského postního měsíce ramadánu. Tálibán nabídku obratem odmítl a naopak obvinil členy Velké rady, že straní afghánské vládě.

Reklama

Výběr článků

Načítám