Hlavní obsah

Izrael úspěšně otestoval vyspělou antiraketu Arrow 3

– Jeruzalém

Izrael v úterý oznámil, že úspěšně otestoval svůj nejpokročilejší systém protiraketové obrany Arrow 3, který je schopen likvidovat balistické rakety dlouhého doletu ještě před tím, než se vrátí do atmosféry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izrael úspěšně otestoval protiraketový systémVideo: AP

 
Článek

Po testu navštívil izraelský premiér Benjamin Netanjahu firmu IAI, kde se systém vyvíjí.

„Tleskám úspěšnému testu rakety Arrow 3. Izrael má nejpokročilejší obranné a útočné schopnosti na světě, které jsou velmi silné. Naši nepřátelé, kteří nás chtějí zničit, by měli vědět, že zaťatá izraelská pěst dosáhne na všechny, kdo nám přejí něco špatného. Budeme dál vyvíjet pokročilé zbraňové systémy, abychom zajistili bezpečnost izraelských občanů a státu Izrael,“ řekl Netanjahu se zjevnou pohrůžkou Íránu.

Ministerstvo obrany dodalo, že test antirakety Arrow 3 představuje milník v izraelské schopnosti ubránit se „stávajícím i budoucím hrozbám v oblasti“. Tato slova padla krátce poté, co Izrael zničil íránskou raketu vypálenou na sever státu a následně podnikl odvetné útoky na základny v Sýrii. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu u antirakety Arrow 3

Arrow 3 (hebr. Chec - Šíp) je součástí několikavrstevného izraelského protiraketového systému. Ten zahrnuje systémy Železná kopule, jenž je zaměřen proti taktickým raketám vypalovaným z území pásma Gazy, a Davidův prak proti střelám s plochou dráhou letu, raketám delšího doletu a balistickým raketám krátkého doletu, který postupně nahrazuje antirakety Patriot PAC 3. Proti balistickým raketám krátkého a středního doletu o dostřelu do 1000 km ve stratosféře a těsně nad ní je určen systém Arrow 2, který však nepoužívá k ničení hlavic kinetickou energii, nýbrž trhavinu. Likviduje je v takové výšce, že nemohou ohrozit území Izraele. Vypouštět se může ze země i z letadel F-15.

Arrow 3 je určen k ničení balistických raket středního a dlouhého doletu nad atmosférou až do výše 100 km. Je považován za vyspělejší než americké systémy. IAI ho vyvíjí ve spolupráci s americkým Boeingem. Může sloužit i jako raketa určená k ničení satelitů pomocí kinetické energie, což vyžaduje vyšší přesnost navádění. První úspěšný test se uskutečnil v prosinci 2015 v USA. Za operační byl systém označen v roce 2017. V Izraeli byl poprvé testován v únoru 2018.

Reklama

Výběr článků

Načítám