Hlavní obsah

Tělo zabitého novináře zmizelo. Je u místního spolupracovníka, tvrdí Saúdové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostatky novináře Džamála Chášakdžího stále nebyly nalezeny. Saúdská Arábie sice v sobotu přiznala, že muž zemřel na jejím konzulátu v tureckém Istanbulu, kde jeho tělo je, ale neuvedla. Sdělila pouze, že ostatky předala „místnímu spolupracovníkovi.”

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecká policie prohledává les na okraji Istanbulu, kde by se mohly nacházet ostatky zabitého novinářeVideo: Reuters

 
Článek

Na konzulátu se tělo nenašlo. Spekuluje se, že bylo odvezeno mimo město a pohřbeno. Turecké zdroje spekulují o lese na okraji Istanbulu nebo o městě Yalova, které leží na pobřeží Marmarského moře. Na tato místa mířily dva podezřelé vozy od saúdskoarabského konzulátu v době, kdy měl Chášakdží zemřít.

Turecko se domnívá, že Saúdská Arábie nechce ostatky vydat, protože by se ukázalo, že muž byl před smrtí mučen. Země tvrdí, že Chášakdžímu byly ještě zaživa uřezány prsty a posléze bylo rozřezáno celé tělo.

Princ prý o akce nevěděl

Saudskoarabská prokuratura uvedla, že bylo zatčeno 18 lidí. „Poradce saúdskoarabského královského dvora Saúd Kahtání a zástupce šéfa rozvědky Ahmad Asírí byli propuštěni ze svých funkcí.”

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Saúdský novinář Džamál Chášukdží na ekonomickém fóru v Davosu.

Rijád usiluje o to, aby se do země vrátili disidenti, kritici režimu, kteří žijí v zahraničí. Mezi takové patřil i mrtvý muž.

Korunní princ Muhammad bin Salmán podle saúdskoarabského zdroje obeznámeného s dosavadními závěry vyšetřování o konkrétní operaci, jež měla za důsledek Chášakdžího smrt, nic nevěděl, napsala agentura Reuters. Stejně tak o případném únosu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Turci dokončili prohlídku rezidence saúdskoarabského konzulaVideo: Reuters

Princ prý ale věděl o snaze země dostat zpět kritiky režimu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám