Hlavní obsah

Trump chce zrušit všechny příspěvky do OSN pro palestinské uprchlíky

– Washington

Administrativa prezidenta USA Donalda Trumpa se podle informací listu The Washington Post rozhodla zrušit veškeré financování programu pomoci OSN palestinským uprchlíkům ze strany USA. Washington přehodnocuje svou politiku zahraniční pomoci a připravuje vlastní izraelsko-palestinský mírový plán, napsal deník.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Palestinská školačka prochází kolem domu zničeného při válce v roce 2014 na severu Pásma Gazy.

Článek

V oznámení, které by administrativa měla vydat během několika týdnů, vyjádří Spojené státy nesouhlas se způsobem, jakým úřad OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) vynakládá finanční prostředky, a vyzve k zásadnímu snížení počtu Palestinců uznaných za uprchlíky – podle zdrojů listu z více než pěti miliónů na necelou desetinu tohoto počtu.

Experti na regionální zahraniční politiku i bezpečnost upozorňují, že snížení rozpočtu UNRWA vyústí ve zhoršení už tak katastrofální humanitární situace, zejména v Pásmu Gazy, a v prudký nárůst násilí.

Kromě příspěvků úřadu UNRWA Spojené státy poskytují přímou a bilaterální pomoc Západnímu břehu Jordánu a Pásmu Gazy. Minulý týden ale ministerstvo zahraničí oznámilo, že více než 200 miliónů dolarů (4,4 miliardy Kč) z již přidělených prostředků na tento rok bude „přesměrováno“ jinam. Snížení finančních prostředků spolu se změnami v politice, včetně uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele, jsou součástí zásadního posunu politiky USA na Blízkém východě.

UNRWA je nejstarší a nejrozsáhlejší program pomoci OSN na Blízkém východě, který poskytuje zdravotní péči, vzdělání a sociální služby přibližně pěti miliónům Palestinců v Pásmu Gazy, na okupovaném Západním břehu Jordánu, v Sýrii a v Jordánsku.

Stanovisko USA, které letos snížily svůj příspěvek ze 130 miliónů dolarů na polovinu, je podle zdrojů listu takové, že pokud OSN jejich peníze chce, musí změnit pravidla úřadu UNRWA i způsob jeho práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám