Hlavní obsah

Útočník, který zabil české vojáky v Afghánistánu, měl komplice

Aktualizováno

Sebevražedný atentátník, který zabil tři české vojáky v Afghánistánu, nebyl sám, potvrdila vyšetřující zpráva. Útok byl podle armády předem připraven, řekla v pátek mluvčí generálního štábu Vlastimila Cyprisová.

Foto: Ministerstvo obrany ČR

Zleva Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek

Článek

Atentát vyšetřovala komise náčelníka generálního štábu, podle Cyprisové své šetření ukončila. „Celková zpráva o šetření incidentu je utajovaná. Můžeme potvrdit, že útok sebevražedného atentátníka byl dopředu naplánován a útočník nebyl sám,” sdělila.

Na případu i nadále pracují vojenští policisté, kteří jsou součástí českého kontingentu v Afghánistánu. Zahájili již ve věci úkony trestního řízení.

Trojice českých vojáků zahynula 5. srpna během pěší hlídky nedaleko afghánského Bagrámu. [celá zpráva]

První část patroly, která sesedla z bojových vozidel, čítala šest vojáků. Za úkol měli připravit prostor, který byl určen k provedení operačního úkolu. Podle České televize šel v čele šestičlenné hlídky americký voják se psem, za ním tři čeští vojáci a za nimi dva afghánští vojáci.

V boční ulici hlídka narazila na mladíka, na kterého začal štěkat služební pes. Americký voják zaklekl a zamířil na mladíka. Češi se s připravenými zbraněmi začali k mladíkovi přibližovat. „A v té době se ten atentátník odpálil,“ řekl zástupce ředitele Společného operačního centra ministerstva obrany Štefan Muránský. Při výbuchu byli vážně zraněni také oba afghánští vojáci a americký voják. [celá zpráva]

Čeští vojáci i téměř tři týdny po sebevražedném útoku nevyjíždějí na hlídky z bagrámské vojenské základny. Na starosti mají ochranu jejího vnitřního území. Kdy se opět zapojí do ostrahy základny, záleží na rozhodnutí velitele spojenecké mise Johna Nicholsona. Atentát, při kterém zemřeli tři čeští vojáci, nyní vyšetřuje Vojenská policie.

Naše vojáky nikdo beztrestně zabíjet nebude

Česká armáda chystá v Afghánistánu odplatu za smrt tří svých vojáků. Chce dopadnout strůjce sebevražedného útoku. Pomáhat jim budou koaliční partneři ze spojeneckých sil. V České televizi to oznámil Aleš Opata, náčelník generálního štábu Armády ČR. K hledání kompliců by se měli využít především vojáci, kteří jsou nyní v Afghánistánu na misi.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám