Hlavní obsah

Nikdo nebude beztrestně zabíjet české vojáky, tvrdí armáda. V Afghánistánu chystá odplatu

Česká armáda chystá v Afghánistánu odplatu za smrt tří svých vojáků. Chce dopadnout strůjce sebevražedného útoku. Pomáhat jim budou koaliční partneři ze spojeneckých sil, řekl v pátek v České televizi Aleš Opata, náčelník generálního štábu Armády ČR. K hledání kompliců by se měli využít především vojáci, kteří jsou nyní v Afghánistánu na misi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Do Česka dopravil ostatky padlých vojáků z Afghánistánu armádní speciál.

Článek

„Bude nás zajímat, kdo bombu sestrojil, kdo vybral sebevražedného atentátníka a kdo celou tu věc řídil. Protože pro nás je zásadní, že nikdo nebude beztrestně zabíjet české vojáky v Afghánistánu,“ řekl Opata. Podle něj to bude stát měsíce úsilí analytických a zpravodajských týmů. „Včetně našich koaličních partnerů, protože ta hrozba se netýká jen České republiky,“ doplnil.

Opata uvedl, že viníky útoku, pokud budou dopadeni, by mohl čekat soud v Afghánistánu. „Jedna z alternativ je i to, že Afghánistán je právní stát, který má svou justici,” řekl. Nyní je ale podle Opaty těžké předjímat, jak celá věc dopadne.

Domů předčasně nikdo nechce

Uvedl také, že mezi českými vojáky na základně v Bagrámu není nikdo, kdo by se chtěl předčasně vrátit domů. „Podle mých informací všichni chtějí dokončit svou práci zhruba do poloviny měsíce října,” podotkl.

Opata dodal, že půjde na pohřby všech tří padlých vojáků. Trojice českých vojáků zahynula v neděli během pěší hlídky nedaleko afghánského Bagrámu. [celá zpráva]

První část patroly, která sesedla z bojových vozidel, čítala šest vojáků. Za úkol měli připravit prostor, který byl určen k provedení operačního úkolu. Podle České televize šel v čele šestičlenné hlídky americký voják se psem, za ním tři čeští vojáci a za nimi dva afghánští vojáci.

V boční ulici hlídka narazila na mladíka, na kterého začal štěkat služební pes. Americký voják zaklekl a zamířil na mladíka. Češi se s připravenými zbraněmi začali k mladíkovi přibližovat. „A v té době se ten atentátník odpálil,“ řekl zástupce ředitele Společného operačního centra ministerstva obrany Štefan Muránský. Při výbuchu byli vážně zraněni také oba afghánští vojáci a americký voják. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám